Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, δημόσια συζήτηση με θέμα «Το Κυπριακό – Λύση τώρα ή αργότερα;» που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Κατά τη συζήτηση, ο κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε ότι το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα που θα έπρεπε ήδη να έχει λυθεί και κάθε καθυστέρηση επίλυσης αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο. Γι αυτό και η εν εξελίξει διαδικασία, η οποία ενδέχεται να συνεχιστεί για εβδομάδες ή και μήνες, επιβάλλεται να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα.
Επισήμανε ωστόσο ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως θα πρόκειται για μια λύση συμβιβασμού με αμοιβαίες υποχωρήσεις, που θα στηρίζεται στο πρότυπο που έχει γίνει αποδεκτό εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία.
Σε περίπτωση απόρριψης του δημοψηφίσματος από τους Ελληνοκύπριους, δεν απέκλεισε την πιθανότητα προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία με δεδομένο και το «προηγούμενο» που έχει δημιουργηθεί με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Άγγελος Συρίγος υποστήριξε ότι εάν η νέα πρόταση δεν διαφέρει ριζικά από το Σχέδιο Ανάν θα απορριφθεί εκ νέου, όπως το 2004, προβλέποντας δυσμενείς συνέπειες, με πρώτη την αναγνώριση των κατεχομένων από τρίτα κράτη.
Τόνισε ότι η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού δεν αποτελεί ιστορία χαμένων ευκαιριών καθώς, σε αντίθεση με το 2004, σήμερα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα των εγγυήσεων. Υπογράμμισε ότι η υφιστάμενη διαδικασία δεν είναι ούτε τελευταία, ούτε καν ευκαιρία, και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί η προστασία των Ελληνοκυπρίων και η μη μετατροπή της Κύπρου σε «δούρειο ίππο» της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο πρώην υπουργός και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας & Διεθνών Εξελίξεων του American College of Greece κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος τόνισε ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα του τί θέλουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι, εκτιμώντας ότι μάλλον δεν επιθυμούν τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία. Επομένως, πρέπει πρώτα να διασαφηνιστεί μέσω εσωτερικού δημοψηφίσματος τί προτιμά ο ίδιος ο λαός και έπειτα να προχωρήσουν σε ευρύτερες διαπραγματευτικές διαδικασίες. Επιπλέον, σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς σε περίπτωση που το δημοψήφισμα καταψηφιστεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά η διεθνής κοινότητα δε θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια.
Τέλος υποστήριξε ότι ο χρόνος που περνά δεν λειτουργεί υπέρ των διεκδικήσεων των Ελληνοκυπρίων.
Ο κ. Χρήστος Ιακώβου Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη, βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αλλά όχι με τα σημερινά δεδομένα. Έδωσε έμφαση στην αντίθεση των Ελληνοκυπρίων ως προς μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία και εκτίμησε ότι ένα τέτοιο σχέδιο πιθανότατα θα απορριφθεί εκ νέου, όταν τεθεί σε δημοψήφισμα.
Επεσήμανε ότι η λύση είναι μεν επιθυμητή, αλλά όχι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, καθώς στόχο δεν αποτελεί η «οποιαδήποτε λύση» που θα σημαίνει υποταγή στην Τουρκία και θα νομιμοποιεί όσα έχει παρανόμως πετύχει μέχρι τώρα η Άγκυρα. Τέλος, συμφώνησε με την άποψη ότι δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες σχετικά με το Κυπριακό.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Διευθυντής του Ι.ΔΙ.Σ. και Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του ΙΔΙΣ στην Πλάκα.
(Επιμέλειά κειμένου Αλίκη Κωστάκη, Βίκυ Μανιάτη, Ελπίδα Μπέση)