Η ΕΕ μετά την ενεργειακή κρίση. Αναζητώντας την ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και πράσινης μετάβασης


Λεπτομέρειες Event


Την πρόβλεψη ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θα συνοδεύσουν την Ευρώπη τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, έκανε ο διεθνής δικηγόρος και συγγραφέας του βιβλίου «25+1 Ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση», κ. Ορέστης Ομράν. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Έδρα Jean Monnet – VISUAL EU, ΚΕΔΕΠΟΔ), ο κ. Ομράν επεσήμανε ότι μπορεί η ενεργειακή κρίση να ξεκίνησε πριν ακόμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η συνέχιση του πολέμου εγκυμονεί κινδύνους για το διεθνές ενεργειακό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία, με προφανείς κοινωνικές συνέπειες.

Χαρακτήρισε μια σημαντική πρόκληση της επόμενης περιόδου την αποθήκευση της ενέργειας, καθώς, ειδικά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου και άλλων μορφών ενέργειας. Με δεδομένο ότι οι αγορές ενέργειας λειτουργούν δυναμικά, ο κ. Ομράν υποστήριξε ότι η δυνατότητα αποθήκευσης μπορεί μειώσει τις τιμές όταν δημιουργούνται συνθήκες ανόδου, κάτι που θα έχει τεράστια αξία για τους καταναλωτές και την οικονομία της χώρας. Χαρακτήρισε μεγάλης σημασίας το σχέδιο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα και τόνισε ότι για την Ελλάδα δημιουργείται μια σημαντική ευκαιρία καθώς αναβαθμίζεται ο ρόλος της καθώς, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορούν να δημιουργηθούν σταθμοί αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι τρεις σχετικές πλατφόρμες που θα έχουν δημιουργηθεί έως το τέλος του χρόνου θα συμβάλλουν ώστε για γίνει η χώρα μας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Χαρακτήρισε ξεπερασμένη τη συζήτηση για τους νέους αγωγούς όχι μόνον εξαιτίας του μεγάλου κόστους κατασκευής τους, αλλά και των ευρύτερων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων που υπάρχουν. Υποστήριξε ότι η ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική και την Ασία μπορεί να γίνει πιο εύκολα και οικονομικά μέσω καλωδίων για τη μεταφορά καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και σε αυτό το πλαίσιο έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Για την επόμενη περίοδο, ο κ. Ομράν προέβλεψε ότι θα υπάρξει αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην κεντρική Ευρώπη, όπου υπάρχει υψηλή τεχνογνωσία και ασφάλεια στη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Για το υδρογόνο ανέφερε ότι η γενναία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δημιουργεί προσδοκίες, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και ρεαλιστές ως προς αυτές. Παρουσίασε μάλιστα το σχέδιο ανάπτυξης μιας μονάδας υδρογόνου στην Κρήτη που θα μπορούσε όχι μόνο να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια για το νησί αλλά και να παρέχει δυνατότητες εξαγωγής. Σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας διευκρίνισε ότι η πολιτική ανάπτυξής τους ξεκίνησε όχι για ενεργειακούς αλλά για περιβαλλοντικούς λόγους, έχοντας ιδιαίτερα υψηλό κόστος το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

Ο κ. Ομράν εξήγησε τέλος ότι η ενεργειακή εξοικονόμηση είναι μια μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς από την ενεργειακή επάρκεια εξαρτάται απολύτως η ποιότητα ζωής του κοινωνικού συνόλου, γι’ αυτό και πρέπει να είναι ένα κοινό καθήκον η προστασία του αγαθού της ενέργειας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Ακαδημαϊκός συντονιστής του προγράμματος VISUAL EU κ. Αντώνης Κλάψης, ο οποίος επεσήμανε την επικαιρότητα που συνεχίζει να έχει τόσο το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, όσο και το βιβλίο του κ. Ομράν.

Κάνοντας την έναρξη της συζήτησης ο Κύριος Ερευνητής του ΚΕΔΕΠΟΔ και COO της εταιρείας SOCIALDOO κ. Παναγιώτης Κακολύρης ανέφερε ότι παρά την προσωρινή ύφεση στο ζήτημα της ενέργειας η κρίση δεν έχει περάσει. Περάσαμε αναίμακτα τον «χειμώνα της ενεργειακής δυσφορίας» αλλά απαιτείται ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο κοινής ενεργειακής παρέμβασης προκειμένου να προετοιμαστούν οι χώρες της ΕΕ για έναν ακόμα, δύσκολο –ενεργειακά– χειμώνα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?event=%ce%b7-%ce%b5%ce%b5-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%b7%cf%84%cf%8e