Αντικατοπτρισμοί και Παραμορφώσεις Η Εκλογική Επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ευρώπη

Αντικατοπτρισμοί και Παραμορφώσεις 

 

Η Εκλογική Επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ευρώπη

Το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων (ENoP), με έδρα τις Βρυξέλλες, κυκλοφόρησαν την έκδοση «Αντικατοπτρισμοί και Παραμορφώσεις – Η Εκλογική Επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ευρώπη» του Παναγιώτη Κακολύρη.

Η δίγλωσση αυτή έκδοση (Αγγλικά-Ελληνικά) αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο Electionsnet.org του ΚΕΔΕΠΟΔ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα μιας ευρωπαϊκής έρευνας για τον πολιτικό ρόλο των social media. Συγκεκριμένα κωδικοποιεί τα αποτελέσματα από τη συγκριτική καταγραφή της εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων στις 27 χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και της παρουσίας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2015 έως το 2020.

Στο βιβλίο, παρουσιάζεται η έννοια της ψηφιακής δημόσιας σφαίρας ως μια ιδανική – σύγχρονη εκδοχή της αρχαιοελληνικής αγοράς, όπως επίσης επισημαίνονται οι στρεβλώσεις που δημιουργούν οι «ψηφιακές φούσκες» και αναδεικνύεται η ψηφιακή τοξικότητα που δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο κάνοντας συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δημιουργούν την αίσθηση μιας «ψηφιακής ρωμαϊκής αρένας, παρά τελικά μιας διαδικτυακής αρχαιοελληνικής αγοράς».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενίσχυσαν τη δημοκρατία, αλλά και την έφεραν αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις.

Έδωσαν πιο ισχυρή φωνή στους πολίτες. Απελευθέρωσαν κοινωνικές δυναμικές ακτιβισμού, αλλά και την ίδια τη διακίνηση της πληροφορίας.  Αύξησαν την αλληλεπίδραση και τη διαφάνεια. Δημιούργησαν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες προώθησης των πολιτικών ιδεών, αλλά και πρωτοφανείς δυνατότητες στοχευμένης επικοινωνίας του πολιτικού μηνύματος. Επιτάχυναν τον πολιτικό χρόνο, αλλά όπως φαίνεται δεν καθορίζουν την έκβαση της δημοκρατικής διαδικασίας, ακόμα τουλάχιστον. Δεν καταφέρνουν τόσο να αλλάξουν την γνώμη των ψηφοφόρων, όσο κυρίως να την επιβεβαιώσουν και να την ενισχύσουν, εξ ου και ένα από τα καταγραφόμενα φαινόμενα είναι και η ενίσχυσης της πολιτικής πόλωσης. Λειτουργούν συχνά ως παραμορφωτικός καθρέφτης της κοινωνίας και της πολιτικής διαδικασίας, οδηγώντας ενίοτε σε λανθασμένες εκτιμήσεις και συμπεράσματα για τις πραγματικές διαστάσεις κοινωνικών τάσεων και πολιτικών φαινομένων».

Η έκδοση είναι ηλεκτρονικά προσβάσιμη εδώ

 

Σχετικά με τον συγγραφέα

Ο Παναγιώτης Κακολύρης είναι κύριος ερευνητής στο Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (τμήμα ΠΕΔΙΣ) και επικεφαλής του διαδικτυακού ερευνητικού προγράμματος Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο electionsnet.org.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικών Ιδρυμάτων, με έδρα τις Βρυξέλλες, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Μέλλον της Ευρώπης και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Διδάσκει ψηφιακή επικοινωνία, ευφυείς σχέσεις και ευρωπαϊκά θέματα στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (ECI) και την Ελληνοαμερικανική Ένωση  (τμήμα Digital Marketing), ενώ είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου (Digital Marketing Lab).

Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος σε ελληνικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως η εφημερίδα The European, ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash 96, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, το protagon.gr κ.α.. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και ψηφιακά μέσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

To 2020, παρουσίασε μια καινοτόμο προσέγγιση της επικοινωνιακής θεωρίας και πράξης: τις «ευφυείς σχέσεις». Μια νέα – πρωτότυπη θεώρηση που περιγράφει τη διαδικασία, την εξέλιξη, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του ψηφιακού μετασχηματισμού στην επικοινωνία, κατά την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. www.intelligent-relations.org

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=519&lang=el

Ο ρόλος των Social Media στη σύγχρονη δημοκρατία

 

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ αποτέλεσαν αφορμή για να ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημοκρατία, τον έλεγχό τους και τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας που απαιτούνται για τη προστασία της ελευθερίας του λόγου.  Με κοινή πλέον τη διαπίστωση ότι τα social media δεν αποτελούν απλώς ψηφιακές πλατφόρμες αλλά συνθέτουν τη σύγχρονη δημόσια σφαίρα, πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τεχνολογικοί κολοσσοί όπως το Facebook και το Twitter;  Πόσο μπορεί και πρέπει να ρυθμιστεί το τοπίο των social media; Τι είδους θεσμοί και διαδικασίες απαιτούνται για να διασφαλιστεί η ελευθερία του λόγου, η διαφάνεια και η λογοδοσία; Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΕ και των εθνικών κρατών σε αυτό το υπερεθνικό ψηφιακό περιβάλλον;

Αναζητώντας νέες προσεγγίσεις σε αυτά τα ζητήματα το  Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (τμήμα ΠΕΔΙΣ), το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και το Ίδρυμα Konrad Adenauer συνδιοργάνωσαν σχετική διαδικτυακή συζήτηση την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 στις 18:00.

Ο ρόλος των Social Media στη σύγχρονη δημοκρατία

Χαιρετισμοί:

Henri Bohnet, Διευθυντής, Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung για την Ελλάδα και την Κύπρο

Παντελής Σκλιας, Καθηγητής, Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

 

Εισαγωγή και Συντονισμός:

Παναγιώτης Κακολύρης, Συντονιστής Πολιτικού και Εκλογικού Παρατηρητηρίου ΚΕΔΕΠΟΔ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου  (τμήμα ΠΕΔΙΣ)

 

Συζήτηση:

Renate Schröder, Διευθύντρια, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ)

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου, Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις

Alexandra von Nahmen, Επικεφαλής, Γραφείο Deutsche Welle, Βρυξέλλες

Ανδρέας Μασούρας, Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

 

Γλώσσες Εργασίας: Ελληνικά και Αγγλικά (με ταυτόχρονη διερμηνεία)

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=510&lang=el

Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Ο δρόμος προς την ανάκαμψη από τον COVID-19

Tο Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (τμήμα ΠΕΔΙΣ), το ίδρυμα Hanns Seidel και το Κέντρο Έρευνας Διεθνούς Τουρισμού του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, διοργάνωσαν στις 29/06/20 διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Ο δρόμος προς την ανάκαμψη από τον COVID-19»
Η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κα. Άντζελα Γκερέκου, κατά την παρέμβασή της τόνισε ότι η χρονιά που διανύουμε αν δεν είχε παρουσιαστεί η κρίση της πανδημίας αναμένονταν να είναι από τις καλύτερες, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. Ωστόσο, ο ΕΟΤ ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια προβολής της χώρας και μετά την επιτυχημένη καμπάνια του Greece from home, συνεχίζει τώρα με νέα δυναμική και στοχευμένη καμπάνια παρά το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι μοιάζει χαμένο, όπως ανέφερε η κυρία Γκερέκου. Τόνισε επίσης, το θέμα της ασφάλειας που είναι πολύ σημαντικό και ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να διαχειριστεί την περίπτωση κάποιου κρούσματος.
Ο κ. Κλάους Στόντερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος CSU για θέματα Τουρισμού, Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Περιφέρειας Άνω Βαυαρίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ανώτατης Σχολής Τουρισμού του Μονάχου παρουσίασε το μοντέλο της Βαυαρίας όπου σημειώνονται οι 20 εκατ. διανυκτερεύσεις από τις συνολικά 80 εκατ. διανυκτερεύσεις της Γερμανίας. Ο κ. Στότνερ μίλησε για τις δράσεις των ξενοδόχων και των φορέων την περίοδο της πανδημίας, οι οποίοι αναζήτησαν νέους τρόπους για να αναβαθμίσουν το τουριστικό τους προϊόν αλλά και τις υποδομές των ξενοδοχείων τους.
«Η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα πληγεί οικονομικά περισσότερο από άλλες παρότι έλαβε εγκαίρως αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά είναι σε θέση να προχωρήσει σε επανεκκίνηση του τουρισμού». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.
Ο κ. Κρητικός τόνισε ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία και πως αν η Ελλάδα καθυστερούσε να πραγματοποιήσει το lockdown οι συνέπειες και η ύφεση θα ήταν ακόμη χειρότερες. Τόνισε, δε, ότι χάρις σε αυτήν την έγκαιρη αντίδραση, η Ελλάδα είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να κάνει επανεκκίνηση του τουρισμού. Ωστόσο, οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις θα είναι εκείνες που θα πληγούν περισσότερο και ίσως πολλές από αυτές να μην καταφέρουν να επιβιώσουν. Εκείνο που απαιτείται, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κρητικό, για την οικονομία της Ελλάδας είναι ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων. «Η κρίση αυτή είναι μια δεύτερη ευκαιρία για να κοιτάξει η Ελλάδα και προς άλλα παραγωγικά μοντέλα που προσδίδουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση και φαίνεται να έχει το πλεονέκτημα της μακράς σεζόν, που φέτος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα είπε Χάρης Λοϊζίδης, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=495&lang=el

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δόκιμους ερευνητές 2019-20

Το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων) εκδηλώνει ενδιαφέρον να απασχολήσει σε εθελοντική βάση, κατά το έτος 2020, δέκα (10) δόκιμους ερευνητές, οι οποίοι  θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του διαδικτυακού ερευνητικού προγράμματος «Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο www.electionsnet.org».

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ κάντε κλικ εδώ.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=484&lang=el

Brexit: Η επόμενη ημέρα

Τίτλος

Brexit: Η επόμενη ημέρα

Πρόγραμμα:

Εισαγωγικοί χαιρετισμοί
Henri Bohnet, Διευθυντής της αντιπροσωπείας KAS στην Ελλάδα
Παντελής Σκλιάς, Πρύτανης Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

Ομιλητές

Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Βουλευτής ΝΔ Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών
Μάνος Παπάζογλου, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Σοφία Χαλά, Νομική Σύμβουλος Α΄ Υπουργείου Εξωτερικών (ΕΝΥ-ΕΕ)
Ισαάκ Καριπίδης, Δημοσιογράφος, ανταποκριτής ΑΝΤ1, Real FM στο Λονδίνο (μέσω Skype)

Συντονισμός

Δομίνα Διαμαντοπούλου, Δημοσιογράφος Αθήνα 984

Περιγραφή

Για να κατεβάσετε το πρόγραμμα, παρακαλούμε κάντε κλικ εδώ.

Για να συμμετάσχετε στην εκδήλωση, παρακαλούμε εγγραφείτε ηλεκτρονικά εδώ

Οργάνωση

ΚΕΔΕΠΟΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (τμήμα ΠΕΔΙΣ)
Ίδρυμα Konrad Adenauer

Γλώσσα εκδήλωσης:

Ελληνικά

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=481&lang=el

Οι ευρωεκλογές και το μέλλον της Ευρώπης

Το ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Κέντρο Κυπριακών Μελετών, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και το Synergy Foundation, πραγματοποίησαν εκδήλωση με τίτλο:

 «Οι ευρωεκλογές και το μέλλον της Ευρώπης»

την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

στο Synergy Foundation της Λεμεσού.

 

Ομιλητές:

Νίκος Χριστοδουλίδης,

Υπουργός Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας

 

Γιώργος Κουμουτσάκος,

Βουλευτής Β’ Αθηνών, Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας

 

Ανδρέας Κεττής,

Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Αντώνης Κλάψης,

Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

Χρήστος Ιακώβου,

Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ

 

Χαιρετισμό απηύθυναν

Νίκος Νικολαΐδης,

Δήμαρχος Λεμεσού

Παντελής Σκλιάς,

Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

 

 Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Κακολύρης, Κύριος Ερευνητής στο ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=456&lang=el

Γεωπολιτική και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Κύπρο και την Ελλάδα

Το ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, πραγματοποίησαν εκδήλωση με τίτλο

«Γεωπολιτική και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την

Κύπρο και την Ελλάδα» την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

Ομιλητές:

Σάββας Αγγελίδης,

Υπουργός Άμυνας

Μαρίνος Σιζόπουλος,

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής

Επιτροπής Άμυνας, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου  Παντελής Σκλιάς.

 Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Κακολύρης, Κύριος Ερευνητής στο ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=452&lang=el

Ευρωεκλογές 2019 και το Μέλλον της Ευρώπης – Η Σημασία της Συμμετοχής

Το ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων (ΕΝΟΡ) και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, πραγματοποίησαν εκδήλωση με τίτλο

«Ευρωεκλογές 2019 και το Μέλλον της Ευρώπης – Η Σημασία της Συμμετοχής»

τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου  Παντελής Σκλιάς.

Εισαγωγική τοποθέτηση έκανε ο Πρέσβης Μάριος Ιερωνυμίδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπροσωπώντας τον Υπουργό κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

 Στη συζήτηση συμμετείχαν:

 • Doris Pack, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΕΝΟΡ και Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών του ΕΛΚ (EPP Women)
 • Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου
 • Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
 • Γιώργος Μαρής, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

 Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Κακολύρης, Κύριος Ερευνητής στο ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επικεφαλής του ENOP WG Future of Europe

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=446&lang=el

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δόκιμους ερευνητές

Το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων) εκδηλώνει ενδιαφέρον να απασχολήσει σε εθελοντική βάση, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, δέκα (10) δόκιμους ερευνητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του διαδικτυακού ερευνητικού προγράμματος «Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο www.electionsnet.org».
Το Παρατηρητήριο είναι μια δίγλωσση διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτικής έρευνας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα ευρωπαϊκής/διεθνούς πολιτικής, εκλογών και δημοκρατίας με έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Παρακολουθεί, καταγράφει και αναλύει τα ευρωπαϊκά και διεθνή πολιτικά δρώμενα, επικείμενες μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις ή δημοψηφίσματα.
Το έργο του Παρατηρητήριου υλοποιείται με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και μεγάλων ειδησεογραφικών φορέων όπως η Deutsche Welle.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι προπτυχιακοί φοιτητές που βρίσκονται στα δύο τελευταία έτη των σποδών τους, πτυχιούχοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές ή υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ή άλλων ΑΕΙ της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
Οι δόκιμοι ερευνητές που θα επιλεγούν θα συμμετάσχουν –υπό την εποπτεία στελεχών του Κέντρου– στις ερευνητικές δραστηριότητες του Παρατηρητηρίου. Στα καθήκοντά τους θα περιλαμβάνεται: η παρακολούθηση καταγραφή και ανάλυση διεθνών πολιτικών εξελίξεων μέσα από αντίστοιχες ιστοσελίδες, η ανάλυση θεσμικών εκλογικών ζητημάτων (όπως εκλογικά συστήματα και εκλογική διαδικασία με σύγχρονα μέσα), η σύνταξη, μετάφραση και επιμέλεια κειμένων, η σύνθεση πρωτογενών ενημερωτικών σημειωμάτων για θέματα της επικαιρότητας, η παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ανάρτηση κειμένων στη διαδικτυακή πλατφόρμα, καθώς και άλλες-συναφείς εργασίες που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ενισχύσουν την ερευνητική τους εμπειρία.

Θα προτιμηθούν οι υποψήφιοι οι οποίοι πέρα από τα αγγλικά θα γνωρίζουν γλώσσες όπως γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρωσικά, τουρκικά, ολλανδικά κλπ.
Για τη συμμετοχή δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία, παρά το ότι θα είναι χρήσιμη η παρακολούθηση συναντήσεων συντονισμού ή συναφών σεμιναρίων.
Απαραίτητα δικαιολογητικά:
1. Βιογραφικό σημείωμα (για τους προπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες είναι απαραίτητη η αναγραφή της βαθμολογίας στα μαθήματα που είναι σχετικά με τις θεματικές περιοχές του Παρατηρητηρίου).
2. Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
3. Πτυχίο γλωσσομάθειας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους ηλεκτρονικά στο info@kedepod.gr μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου.

Από τους υποψηφίους ενδεχομένως να ζητηθεί να προσέλθουν σε συνέντευξη.
Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όσες/όσους ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=439&lang=el

Ευρωεκλογές 2019 και το Μέλλον της Ευρώπης – Η Σημασία της Συμμετοχής

 

Πρόσκληση

Το ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων (ΕΝΟΡ) και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, σας προσκαλούν σε εκδήλωση με τίτλο

«Ευρωεκλογές 2019 και το Μέλλον της Ευρώπης – Η Σημασία της Συμμετοχής»

τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

στις 19.00, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

 (Λεωφόρος Δανάης 2)

Πρόγραμμα

Χαιρετισμός:

 • Παντελής Σκλιάς, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου

 

Εισαγωγική τοποθέτηση:

 • Πρέσβης Μάριος Ιερωνυμίδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπροσωπώντας τον Υπουργό κ. Νίκο Χριστοδουλίδη

 

Συζήτηση:

 • Doris Pack, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΕΝΟΡ και Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών του ΕΛΚ (EPP Women)
 • Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο
 • Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου
 • Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
 • Γιώργος Μαρής, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

 

Συντονιστής:

 • Παναγιώτης Κακολύρης, Κύριος Ερευνητής στο ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 

* Στους φοιτητές θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής

* Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=425&lang=el

Τουρκία: Ηγεμονικός Αναθεωρητισμός σε Ρευστό Περιβάλλον

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με αφορμή τις Τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, σας προσκαλούμε σε ημερίδα με θέμα:

Τουρκία: Ηγεμονικός Αναθεωρητισμός σε Ρευστό Περιβάλλον
Ανασκόπηση των Τελευταίων Εξελίξεων στην Τουρκία και πώς αυτές επηρεάζουν την Ελλάδα

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 (16:00-19:45)
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ι.ΔΙ.Σ. (Χίλλ 3-5, Πλάκα, τηλ:  210 3312325).

 • Τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία:  εσωτερική κατάσταση, πολεμικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, τουρκική παρουσία στη ΝΑ Μεσόγειο, οικονομία, σχέσεις με ΕΕ.
 • Πώς επηρεάζονται οι Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις από την παρούσα συγκυρία;
 • Ανασκόπηση Ελληνο-Τουρκικής ενεργειακής συνεργασίας.
 • Η ενεργειακή υποδομή της Τουρκίας και η περαιτέρω ανάπτυξή της – Επιπτώσεις για την Ελλάδα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

16:00-17:15 Εσωτερικές τάσεις και διαιρέσεις στον δρόμο προς τις εκλογές.
Συντονιστής: Γιώργος Καπόπουλος, δημοσιογράφος.
Ομιλητές: Κώστας Α. Λάβδας*, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
Κώστας Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
Κωνσταντίνος Φίλης, Δρ., Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων Ι.ΔΙ.Σ.

17:15-17:30 Διάλειμμα

17:30-18:45 Η Τουρκία ως περιφερειακή αναθεωρητική δύναμη.
Συντονιστής: Παναγιώτης Κακολύρης, Επικεφαλής  Ερευνητικού Προγράμματος «Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο», ΚεΔΕΠΟΔ.
Ομιλητές: Χάρης Παπασωτηρίου, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής Ι.ΔΙ.Σ.
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
Αντώνης Κλάψης, Διδάσκων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Επιστημονικός Συντονιστής ΚεΔΕΠΟΔ.

18:45-19:00 Διάλειμμα

19:00-20:15 Η ενεργειακή πτυχή της Τουρκικής ισχύος.
Συντονιστής: Χρήστος Δήμας, Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής, Μέλος Δ.Σ. Ι.Ε.Ν.Ε.
Ομιλητές: Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, Επικεφαλής Έρευνας Ι.Ε.Ν.Ε.
Κωστής Σταμπολής, Εκτελεστικός Διευθυντής Ι.Ε.Ν.Ε.
Παντελής Οικονόμου, πρώην στέλεχος Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

 

Συνδιοργάνωση:

 • Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) Παντείου Πανεπιστημίου.
 • Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ι.Ε.Ν.Ε.).
 • Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

* προς επιβεβαίωση

ΠΑ: Μέχρι Δευτέρα 11 Ιουνίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση deca@idis.gr

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=416&lang=el

Πρόσκληση σε εκδήλωση “Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών”

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 και ώρα 18.00 με ομιλητές τους:

 • Δημήτρη Καλογερόπουλο, Εισηγητή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για την ενδιάμεση επανεξέταση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση
 • Μιχάλη Αγγελόπουλο, Δήμαρχο Σάμου
 • Άγγελο Συρίγο, Αναπληρωτή Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου
 • Νικήτα Κανάκη, Πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας

 

Συντονιστής:

Αντώνης Κλάψης, Επιστημονικός Συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

Για να βρείτε την πρόσκληση της εκδήλωσης παρακαλώ κάντε κλικ εδώ.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=407&lang=el

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δόκιμους ερευνητές (2017-2018)

Το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων) εκδηλώνει ενδιαφέρον να απασχολήσει σε εθελοντική βάση, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, δέκα (10) δόκιμους ερευνητές, οι οποίοι  θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του διαδικτυακού ερευνητικού προγράμματος «Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο www.electionsnet.org».

Το Παρατηρητήριο είναι μια δίγλωσση διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτικής έρευνας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα ευρωπαϊκής/διεθνούς πολιτικής, εκλογών και δημοκρατίας με έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Παρακολουθεί, καταγράφει και αναλύει τα ευρωπαϊκά και διεθνή πολιτικά δρώμενα, επικείμενες μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις ή δημοψηφίσματα σε χώρες όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία  κ.α.

Το έργο του Παρατηρητήριου υλοποιείται με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και μεγάλων ειδησεογραφικών φορέων όπως η Deutsche Welle.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι προπτυχιακοί φοιτητές που βρίσκονται στα δύο τελευταία έτη των σποδών τους, πτυχιούχοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές ή υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ή άλλων ΑΕΙ της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Οι δόκιμοι ερευνητές που θα επιλεγούν θα συμμετάσχουν –υπό την εποπτεία στελεχών του Κέντρου– στις ερευνητικές δραστηριότητες του Παρατηρητηρίου. Στα καθήκοντά τους θα περιλαμβάνεται: η παρακολούθηση καταγραφή και ανάλυση διεθνών πολιτικών εξελίξεων μέσα από αντίστοιχες ιστοσελίδες, η ανάλυση θεσμικών εκλογικών ζητημάτων (όπως εκλογικά συστήματα και εκλογική διαδικασία με σύγχρονα μέσα), η σύνταξη, μετάφραση και επιμέλεια κειμένων, η σύνθεση πρωτογενών ενημερωτικών σημειωμάτων για θέματα της επικαιρότητας, η παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ανάρτηση κειμένων στη διαδικτυακή πλατφόρμα, καθώς και άλλες-συναφείς εργασίες που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ενισχύσουν την ερευνητική τους εμπειρία.

Θα προτιμηθούν οι υποψήφιοι οι οποίοι πέρα από τα αγγλικά θα γνωρίζουν γλώσσες όπως γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρωσικά, τουρκικά, ολλανδικά κλπ.

Για τη συμμετοχή δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία, παρά το ότι θα είναι χρήσιμη η παρακολούθηση συναντήσεων συντονισμού ή συναφών σεμιναρίων.

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

 1. Βιογραφικό σημείωμα (για τους προπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες είναι απαραίτητη η αναγραφή της βαθμολογίας στα μαθήματα που είναι σχετικά με τις θεματικές περιοχές του Παρατηρητηρίου).
 2. Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
 3. Πτυχίο γλωσσομάθειας.

 

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους ηλεκτρονικά στο info@kedepod.gr μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2017.

Από τους υποψηφίους ενδεχομένως να ζητηθεί να προσέλθουν σε συνέντευξη.

Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όσες/όσους ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=397&lang=el

Ευρωπαϊκό σεμινάριο: Διεθνής πολιτική και media

 

Το ευρωπαϊκό σεμινάριο υποτρόφων του Ιδρύματος Hans Seidel, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2017, σε συνδιοργάνωση με το ΚεΔΕΠΟΔ. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 25 υπότροφοι του Ιδρύματος οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για κρίσιμα ζητήματα όπως η προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, η εξέλιξη της μεταναστευτικής κρίσης και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα, το μέλλον της ΕΕ, η αμερικανική εξωτερική πολιτική υπό τον Πρόεδρο Τραμπ κ.α. Είχαν παράλληλα τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήριο για τον ρόλο των fake newsστη διαμόρφτης εκλογικής συμπεριφοράς, τη σημασία των social media σχετικά με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για ζητήματα δημοκρατίας, ενώ επίσης έκαναν μια συγκριτική παρουσίαση – ανάλυση του προφίλ μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα ΠΕΔΙΣ κ. Νίκος Τζιφάκης στην εισήγησή του παρουσίασε τις προκλήσεις της ευρωπαϊκή πολιτικής διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος electionsnet.org του ΚεΔΕΠΟΔ κ. Παναγιώτης Κακολύρης αναφέρθηκε στην εισήγησή του στην πολιτική δύναμη των social media και τον ρόλο τους στη διαμόρφωση της δημόσιας σφαίρας. Στο εναρκτήριο μήνυμά του  ο Διευθυντής του ΚεΔΕΠΟΔ Καθηγητής κ. Παντελής Σκλιάς τόνισε τη σημασία της διμερούς συνεργασίας, αλλά και της προώθησης της δια βίου εκπαίδευσης στην οποία έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά τα τελευταία χρόνια το ΠΕΔΙΣ. Από την πλευρά του Ιδρύματος Hans Seidel η Διευθύντρια του γραφείου Αθηνών κα. Τζένη Καπέλλου υπογράμμισε τη συμβολή του ΚεΔΕΠΟΔ για την επιτυχία του σεμιναρίου. Ο επικεφαλής του προγράμματος υποτροφιών HSS, καθηγητής Hans-Peter Niedermeier ευχαρίστησε για το ΚεΔΕΠΟΔ για τη συνεργασία και εξέφρασε την ελπίδα και το επόμενο σεμινάριο να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.
 
   
 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=391&lang=el

Η Νέα Αρχιτεκτονική Οικονομικής Διακυβέρνησης στην Ευρώπη

Το ΚεΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, το Aegean Research Centre και το ΚΕΔΙΑ διοργανώνει δημόσια συζήτηση με θέμα «Η Νέα Αρχιτεκτονική Οικονομικής Διακυβέρνησης στην Ευρώπη».
Την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Aegean College (Πανεπιστημίου 17 Αθήνα)  
Τοποθετήσεις 
– Γιώργος Ανδρέου, Επίκουρος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
– Βασίλης Λεοντίτσης, Λέκτορας, European Law and Governance School, EPLO
– Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 

Συντονισμός
Παντελής Σκλιάς, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Διευθυντής Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης
Για να δείτε την πρόσκληση της εκδήλωσης παρακαλώ κάντε κλικ εδώ.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=364&lang=el

Πρόσκληση σε εκδήλωση με θέμα “Αναπτυξιακή συνεργασία: Ευρωπαϊκές πολιτικές, προκλήσεις και προοπτικές”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για να δείτε αναλυτικά πατήστε στην παραπάνω πρόσκληση.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=356&lang=el

Απολογισμός δράσεων ΚεΔΕΠΟΔ 2016

Για να δείτε το αρχείο του ετήσιου απολογισμού, παρακαλώ πατήστε εδώ.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=347&lang=el

Πρόσκληση σε εκδήλωση με θέμα “Κυπριακό – Λύση τώρα ή αργότερα;”

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ) του Παντείου Πανεπιστημίου και το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚΕ.Δ.Ε.Π.Ο.Δ.) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σας προσκαλούν σε εκδήλωση-δημόσια συζήτηση με θέμα:
Κυπριακό – Λύση τώρα ή αργότερα; Στην συζήτηση θα συμμετάσχουν οι:

 • Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • Ανδρέας Ανδριανόπουλος, πρώην Υπουργός και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων, American College of Greece.
 • Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
 • Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ.).

Θα συντονίσει ο Διευθυντής του Ι.ΔΙ.Σ. Καθηγητής Χαράλαμπος Παπασωτηρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 στις 6:30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ι.ΔΙ.Σ. (Χίλλ 3-5, 105 58 Πλάκα). Θα ήταν μεγάλη μας τιμή εάν θα μπορούσατε να παρευρεθείτε.

ΠΑ: Μέχρι Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου deca@idis.gr

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=339&lang=el

Δελτίο Τύπου – Οι προκλήσεις στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης – Τοπικές, εθνικές και Ευρωπαϊκές διαστάσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 η εκδήλωση με τίτλο «Οι προκλήσεις στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης – Τοπικές, εθνικές και Ευρωπαϊκές διαστάσεις» που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων), το European Network of Political Foundations (ΕΝοΡ) και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης(ΕΕΤΑΑ). 

Κατά την ομιλία του, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός εξέφρασε την άποψη πως τα νησιά του Αιγαίου, παρά τα πολλά εμπόδια, σήκωσαν με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα το βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα ανέφερε πως οι δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πολλές φορές ξεπερνούν τις αρμοδιότητες της, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συμβάλει αποτελεσματικά, ειδικά στο πρώτο διάστημα της κρίσης. Σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, εκτίμησε ότι είναι στη θετική κατεύθυνση, αλλά δεν τηρείται στην πραγματικότητα, ενώ ο Πρόεδρος Erdoğan έχει ομολογήσει με τις δηλώσεις του πως η χώρα του ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές.Τέλος, διατύπωσε την πρόταση για αντιμετώπιση του ζητήματος με κύριο άξονα τον αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων αρχικά στους δήμους της Ελλάδας και σε δεύτεροστάδιο σε δήμους της Ευρώπης ώστε να είναι διαχειρίσιμη η φιλοξενία και ένταξη τους στις τοπικές κοινωνίες. Κατέληξε λέγοντας πως κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του το πρόβλημα, η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της αλληλεγγύης. 

Ο Καθηγητής Αντώνης Κόντης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αξιολόγησε θετικά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας παρά το προβληματικό θεσμικό προφίλ της γείτονος χώρας και κάποια αρνητικά δεδομένα που τη συνοδεύουν, όπως η μικρή ποσοτική εμβέλεια και το μικρό βάθος χρόνου. Τόνισε ότι είναι σημαντική η συνέχιση της εφαρμογής της και επεσήμανε ότι το κόστος ενδεχόμενης καταγγελίας της από την Τουρκία θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο για την Άγκυρα, από το όποιο όφελος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και γεωστρατηγικούς. Σχετικά με τις ενδεχόμενες εναλλακτικές λύσεις του προβλήματος, σημείωσε ότι, υπάρχουν δύο επιλογές: ή υπογραφή συμφωνιών μεταξύ της Ε.Ε. με τρίτες χώρες που θα συνδυαστούν με τη χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, ή μια λύση κατά το αυστραλιανό μοντέλο, με την κράτηση των μεταναστών σε ένα νησί. Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας νέων εργαλείων διαχείρισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα οργάνωσης και συντονισμού.

Ο Διευθυντής Περιεχομένου του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα σχετικής έρευνας που έχει διεξαχθεί. Σύμφωνα με αυτά υπήρξε υποεκτίμηση του προβλήματος από τους περισσότερους Έλληνες, αλλά και περιορισμένη γνώση. Καταγράφηκε απογοήτευση για την αδράνεια των κυβερνητικών και ευρωπαϊκών αρχών, αλλά θετική αξιολόγηση για το έργο των ΜΚΟ, του Λιμενικού και των κατοίκων των νησιών. Διαπιστώθηκε ένα ιδεολογικός διχασμός στην προσέγγιση του προβλήματος καθώς όσοι αυτοπροσδιορίστηκαν ως «δεξιοί» ήταν πιο αρνητικοί στην πολυπολιτισμικότητα σε σχέση με τους «αριστερούς» οι οποίοι υποστήριζαν περισσότερο τη λογική των ανοικτών συνόρων. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο η στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες ήταν στάση συμπάθειας και αλληλεγγύης. Σημαντικό ποσοστόμάλιστα (68%) απάντησε πως έχει συνδράμει στη βοήθεια προς τους πρόσφυγες με κάποιο τρόπο.

Η Γενική Γραμματέας της Caritas Hellas, κα. Ελισσάβετ Ιουστινιανού αναφέρθηκε στο έργο της οργάνωσης και τη συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Σημείωσε ότι ο ανθρωπισμός είναι υπεράνω νόμων και κανονισμών και σε αυτό το πνεύμα η οργάνωση παρέχει βοήθεια στους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις. Δίνει έμφαση στις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπή διαβίωση προσφύγων και μεταναστών ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας. Η οργάνωση φιλοξένησε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους και προσέφερε περισσότερα από 140.000 γεύματα, ενώ εκτός από τα προγράμματα φιλοξενίας δημιούργησε προγράμματα παροχής ψυχολογικής υποστήριξης σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο κ. Ahmed Bugri, επί 7 χρόνια συντονιστής στο Ανοικτό Κέντρο Προσφύγων Marsa στη Μάλτα τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν οι αιτίες της μετανάστευσης. Εκτίμησε ότι η ΚΑΠ και οι εμπορικές πολιτικές της Ε.Ε. νεκρώνουν την τοπική αγορά των αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής αυξάνοντας τις ανισότητες και την έλλειψη ευκαιριών στις χώρες αυτές, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετανάστευση. Σχολίασε ότι δεν υπάρχουν νόμιμοι τρόποι μετανάστευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ η επιθυμία για αυτήν παραμένει ισχυρή με αποτέλεσμα να ενισχύεται το κύκλωμα των διακινητών. Συμπέρανε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες ώστε να μειωθούν τα κίνητρα για μετανάστευση.  Σχετικά με συμφωνίες, όπως αυτή της Ε.Ε. με την Τουρκία, επεσήμανε ότι θέτουν ένα ηθικό δίλλημα καθώς συγκρατούν τις ροές,ωστόσο περιφερειακές χώρες κάνουν τη «βρώμικη δουλειά της Ένωσης» και ανακηρύσσονται ασφαλείς χώρες που δεν υπάρχει σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή πρόκειται για διεφθαρμένα καθεστώτα και ως αποτέλεσμα υπονομεύονται οι ηθικές αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η Ένωση.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του ΚεΔΕΠΟΔ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Παντελής Σκλιάςδιατύπωσε την άποψη ότι υπάρχει η δυνατότητα συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προσφυγικού και τόνισε ότι αυτή η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ακριβώς για να φέρει στο ίδιο τραπέζι εκπροσώπους του ακαδημαϊκού χώρου, των πολιτικών ινστιτούτων, των ΜΚΟ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κα. ΡόδηΚράτσα, ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ENoP, ανέφερε  ότι το προσφυγικό είναι ένα πολύπλευρο και πολυδιάστατο ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί με μεμονωμένες ενέργειες, αλλά με συνεννόηση και συνεργασία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επισήμανε ότι η Ε.Ε. είναι απαραίτητο να προχωρήσει στον σωστό καταμερισμό των προσφύγων ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε κράτους-μέλους, ενώ τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να εξελιχθούν και να καταφέρουν να αφομοιώσουν στις κοινωνικές τους δομές τους πρόσφυγες.

Η κα. Katharina Patzelt, μέλος του ΔΣ του ENoP και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας EU-Africa Relations (Hanns-Seidel-Stiftung),δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη για τη συνεργασία με το ΚεΔΕΠΟΔ  και παρουσίασε συνοπτικά το έργο και τον ρόλο του ENoP για την προώθηση της επικοινωνίας και του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών ιδρυμάτων και των θεσμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε ότι το δίκτυο έχει εγκαίρως ασχοληθεί με τις διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης και έχει κάνει εισηγήσεις πολιτικής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αντίστοιχα PolicyPapers. Έχει δώσει έμφαση στις ευρω-αφρικανικές σχέσεις, αναδεικνύοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν τις αυξημένες προσφυγικές ροές από μια άλλη οπτική, και ως μια ευκαιρία, όχι μόνο ως πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ και μέλος Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος επεσήμανε τη σημασία διαλόγου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο.Χαρακτήρισε ως εκβιασμό προς την Ε.Ε. τη στάση της Τουρκίας, η οποία δημιουργεί κλίμα καχυποψίας. Εκτίμησε ότι οι εθνικές εκλογές στην Ευρώπη φέτος κινδυνεύουν να βαλτώσουν τη διαδικασία αντιμετώπισης του προσφυγικού.Επισήμανε όμως ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των τοπικών αυτοδιοικήσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ωστόσο αυτή περιορίζεται όταν φτάνει σε κυβερνητικό επίπεδο.

Τα συμπεράσματα της συζήτησης, συνόψισε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Αλέξανδρος Ζαβός και τον συντονισμό έκανε Επιστημονικός Συντονιστής του ΚεΔΕΠΟΔ Δρ. Αντώνης Κλάψης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο The HUB Εvents στο Γκάζι.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

20161201_thehub_events_1 20161201_thehub_events_2 20161201_thehub_events_3
20161201_thehub_events_4 20161201_thehub_events_5 20161201_thehub_events_7
20161201_thehub_events_9 20161201_thehub_events_11 20161201_thehub_events_6
 20161201_thehub_events_8  20161201_thehub_events_10

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=266&lang=el

Δελτίο Τύπου – Εκδήλωση: «Αμερικανικές Εκλογές: Σενάρια λίγο πρίν απο τις Κάλπες»

Τις πολλές διαστάσεις των αμερικανικών εκλογών ανέδειξαν οι ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα: «Αμερικανικές Εκλογές: Σενάρια Λίγο Πριν από τις Κάλπες», που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚΕ.Δ.Ε.Π.ΟΔ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ) του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κοινού, την Τετάρτη 7/11/2016 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Συντονιστής:
Παντελής Σκλιάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Διευθυντής ΚΕ.Δ.Ε.Π.Ο.Δ..

Ομιλητές:

 • Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
 • Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Αναπληρωτής Διευθυντής Ι.ΔΙ.Σ..
 • Χάρης Παπασωτηρίου, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής Ι.ΔΙ.Σ..
 • Κώστας Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
 • Μάνος Παπάζογλου, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
 • Brady Kiesling, Συγγραφέας, Ιστορικός, πρώην Διπλωμάτης των Η.Π.Α., Democrats Abroad Greece.

Απο τις εισηγήσεις των ομιλητών καθώς και απο την γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε στο τέλος με το παρευρισκόμενο κοινό, προκύπτει το συμπέρασμα ότι ζούμε σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονη γεωπολιτική αστάθεια. Η οικονομική κρίση δεν συνδυάζεται μόνο με τα μεταναστευτικά – προσφυγικά ρεύματα, αλλά και με την κρίση που περνάει η φιλελεύθερη δημοκρατία, τα φιλελεύθερα δημοκρατικά καθεστώτα, καθώς επίσης και με την παράλληλη άνοδο του αυταρχισμού σε πολλά υποσυστήματα του πλανήτη.

Τονίστηκε ιδιαίτερα απο όλους του ομιλητές, το ενδιαφέρον για τις αμερικανικές εκλογές και η κρισιμότητά τους. Αναλύθηκαν εκτενέστερα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε υποψηφιότητας, καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να επιφέρει το αποτέλεσμα.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

dsc01710 dsc01693 dsc01703  dsc01682
 dsc01731  dsc01679  dsc01723  dsc01698
 dsc01748  dsc01750  dsc01751  dsc01699

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=241&lang=el