Η οικονομική αποδοτικότητα των Δήμων

Σημαντικά ελλείμματα στην οικονομική αποδοτικότητα των Δήμων καταδεικνύει η μελέτη που δημοσίευσε το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα βασικά πορίσματα της μελέτης όπως αυτά προκύπτουν από τα οικονομικά στοιχεία των Δήμων για το οικονομικό έτος 2021:

  • Οι δήμοι παρουσιάζουν μικρή οικονομική αυτοτέλεια, αφού τα έσοδα τους προέχονται κυρίως από την κρατική επιχορήγηση. Κατά μέσο όρο, μόνο το 36% των συνολικών τους εσόδων προέρχονται από ίδια έσοδα.
  • Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των δήμων το 2021 αντιστοιχεί στο 1,6% των δαπανών τους, σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
  • Το 2021 κανένας δήμος δεν κατάφερε να τηρήσει τον προϋπολογισμό του σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ μόνο το 27% κατάφερε να τον τηρήσει σε ποσοστό άνω του 50%. Τα ποσοστά αυτά δεν παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις την τελευταία πενταετία.
  • Σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς επενδύσεων, το 2021 μόνο το 1% των δήμων τους τήρησαν σε ποσοστό άνω του 50%. Τα ποσοστά αυτά δεν παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις την τελευταία πενταετία.
  • Η μέση επίδοση στην οικονομική αποδοτικότητα των δήμων είναι χαμηλή, ξεπερνώντας οριακά τη βάση.

Μπορείτε να κατεβάσετε την έρευνα εδώ

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=555&lang=el

Η ΕΕ μετά την ενεργειακή κρίση. Αναζητώντας την ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και πράσινης μετάβασης

Την πρόβλεψη ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θα συνοδεύσουν την Ευρώπη τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, έκανε ο διεθνής δικηγόρος και συγγραφέας του βιβλίου «25+1 Ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση», κ. Ορέστης Ομράν. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Έδρα Jean Monnet – VISUAL EU, ΚΕΔΕΠΟΔ), ο κ. Ομράν επεσήμανε ότι μπορεί η ενεργειακή κρίση να ξεκίνησε πριν ακόμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η συνέχιση του πολέμου εγκυμονεί κινδύνους για το διεθνές ενεργειακό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία, με προφανείς κοινωνικές συνέπειες.

Χαρακτήρισε μια σημαντική πρόκληση της επόμενης περιόδου την αποθήκευση της ενέργειας, καθώς, ειδικά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου και άλλων μορφών ενέργειας. Με δεδομένο ότι οι αγορές ενέργειας λειτουργούν δυναμικά, ο κ. Ομράν υποστήριξε ότι η δυνατότητα αποθήκευσης μπορεί μειώσει τις τιμές όταν δημιουργούνται συνθήκες ανόδου, κάτι που θα έχει τεράστια αξία για τους καταναλωτές και την οικονομία της χώρας. Χαρακτήρισε μεγάλης σημασίας το σχέδιο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα και τόνισε ότι για την Ελλάδα δημιουργείται μια σημαντική ευκαιρία καθώς αναβαθμίζεται ο ρόλος της καθώς, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορούν να δημιουργηθούν σταθμοί αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι τρεις σχετικές πλατφόρμες που θα έχουν δημιουργηθεί έως το τέλος του χρόνου θα συμβάλλουν ώστε για γίνει η χώρα μας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Χαρακτήρισε ξεπερασμένη τη συζήτηση για τους νέους αγωγούς όχι μόνον εξαιτίας του μεγάλου κόστους κατασκευής τους, αλλά και των ευρύτερων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων που υπάρχουν. Υποστήριξε ότι η ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική και την Ασία μπορεί να γίνει πιο εύκολα και οικονομικά μέσω καλωδίων για τη μεταφορά καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και σε αυτό το πλαίσιο έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Για την επόμενη περίοδο, ο κ. Ομράν προέβλεψε ότι θα υπάρξει αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην κεντρική Ευρώπη, όπου υπάρχει υψηλή τεχνογνωσία και ασφάλεια στη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Για το υδρογόνο ανέφερε ότι η γενναία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δημιουργεί προσδοκίες, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και ρεαλιστές ως προς αυτές. Παρουσίασε μάλιστα το σχέδιο ανάπτυξης μιας μονάδας υδρογόνου στην Κρήτη που θα μπορούσε όχι μόνο να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια για το νησί αλλά και να παρέχει δυνατότητες εξαγωγής. Σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας διευκρίνισε ότι η πολιτική ανάπτυξής τους ξεκίνησε όχι για ενεργειακούς αλλά για περιβαλλοντικούς λόγους, έχοντας ιδιαίτερα υψηλό κόστος το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

Ο κ. Ομράν εξήγησε τέλος ότι η ενεργειακή εξοικονόμηση είναι μια μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς από την ενεργειακή επάρκεια εξαρτάται απολύτως η ποιότητα ζωής του κοινωνικού συνόλου, γι’ αυτό και πρέπει να είναι ένα κοινό καθήκον η προστασία του αγαθού της ενέργειας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Ακαδημαϊκός συντονιστής του προγράμματος VISUAL EU κ. Αντώνης Κλάψης, ο οποίος επεσήμανε την επικαιρότητα που συνεχίζει να έχει τόσο το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, όσο και το βιβλίο του κ. Ομράν.

Κάνοντας την έναρξη της συζήτησης ο Κύριος Ερευνητής του ΚΕΔΕΠΟΔ και COO της εταιρείας SOCIALDOO κ. Παναγιώτης Κακολύρης ανέφερε ότι παρά την προσωρινή ύφεση στο ζήτημα της ενέργειας η κρίση δεν έχει περάσει. Περάσαμε αναίμακτα τον «χειμώνα της ενεργειακής δυσφορίας» αλλά απαιτείται ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο κοινής ενεργειακής παρέμβασης προκειμένου να προετοιμαστούν οι χώρες της ΕΕ για έναν ακόμα, δύσκολο –ενεργειακά– χειμώνα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=561&lang=el

Η Ελλάδα και οι διακρατικοί διεθνείς οργανισμοί: 1945 έως σήμερα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα: “Η Ελλάδα και οι διακρατικοί διεθνείς οργανισμοί: 1945 έως σήμερα” που πραγματοποιήθηκε 9-10 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο “Ιωάννης Δρακόπουλος” του ΕΚΠΑ. Στο συνέδριο επιχειρήθηκε μια διεπιστημονική προσέγγιση και αποτίμηση της πορείας της χώρας μας στο εξελισσόμενο γίγνεσθαι των διεθνών θεσμών από ερευνητές, ακαδημαϊκούς και προσωπικότητες που υπηρέτησαν, υπηρετούν ή εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς. Θα ακολουθήσει η έκδοση συλλογικού τόμου για την γραπτή αποτύπωση των εισηγήσεων και του γόνιμου προβληματισμού σχετικά με την παρουσία και τις προοπτικές της χώρας μας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Εργαστήρι Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, το Εργαστήρι Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, την Έδρα UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

https://hub.uoa.gr/greece-and-transnational-international-organizations-review/

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=548&lang=el

Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα ενεργειακή πολιτική

Τις σημαντικές διαστάσεις της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΚεΔΕΠΟΔ),  το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος και το γερμανικό Ίδρυμα Konrad Adenauer (αντιπροσωπεία Ελλάδας & Κύπρου) και το την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, Καθηγητής Παντελής Σκλιάς επεσήμανε την πολυδιάστατη σημασία που έχει η ενεργειακή κρίση, η οποία πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία αναδεικνύοντας παράλληλα  τις σημαντικές αδυναμίες της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής και γενικότερα της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής αντίληψης.

Ο Δρ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, Βουλευτής και Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, υποστήριξε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια νέα ενεργειακή ισορροπία σε πηγές και οδεύσεις που θα της διασφαλίζει σταθερότητα, επάρκεια και ασφάλεια της παροχής ενέργειας. Μια νέα Κοινή Ενεργειακή Πολιτική της ΕΕ είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Εκτίμησε ότι, δυστυχώς, η Ευρώπη θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους υδρογονάνθρακες τις επόμενες δεκαετίες, γι’ αυτό και προέταξε την σημασία αξιοποίησης των καινοτόμων τεχνολογιών περιορισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση τους και την αξιοποίηση των ΑΠΕ αλλά, και της αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του σε σχέση με την υπερεξάρτηση από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο, αλλά και την έντονη αντίδραση του σχετικά με την υπερεξάρτηση που αναπτύσσεται  από το Αμερικανικό Φυσικό Αέριο. Τόνισε τον ανταγωνισμό που θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και αέριας μορφής του. Άσκησε κριτική στο γεγονός της δημιουργίας υπερκερδοφορίας από πλευράς των αμερικανικών εταιρειών σε βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών. Εξέφρασε την επιφύλαξή του για την αποτελεσματικότητα που θα μπορέσει να έχει ο ορισμός ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και υποστήριξε η ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να εστιάσει στην παροχή οικονομικών – φορολογικών ελαφρύνσεων στους πολίτες, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις στους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές της αγοράς ενέργειας.

Εμφανίστηκε, τέλος, συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μετά τις επικείμενες εκλογές σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, θα μπορέσει να δοθεί ξανά ο χώρος για έναν ουσιαστικό διάλογο, όχι μόνον για τα ενεργειακά ζητήματα αλλά και ευρύτερα, αφού πρώτα η Τουρκία αποσαφηνίσει τις θέσεις και τις προτεραιότητες της με δεδομένη τη ρευστότητα που διακρίνει την πολιτική της τα τελευταία χρόνια.

Ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Βουλευτής KlausPeter Willsch, μέλος της Επιτροπής Οικονομίας και Ενέργειας διαπίστωσε ότι υπήρξε μια πολιτική και γεωπολιτική αποτυχία στον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, όχι μόνο μόνο στην ενέργεια, αλλά και συνολικότερα. Υποστήριξε την άποψη ότι οι Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας θα συνεχίσουν να έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα στο ενεργειακό μείγμα και υποστήριξε ότι στις παρούσες συνθήκες η Γερμανία θα πρέπει να παρατείνει τη λειτουργία των πυρηνικών της εργοστασίων, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τις καθώς επίσης να αξιοποιήσει τα αποθέματά της σε σχιστολιθικό φυσικό αέριο. Σχολιάζοντας το πρόσφατο πακέτο βοήθειας 200 δισ. Ευρώ της Γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι πολιτικές οφείλουν να είναι στοχευμένες σε αυτούς που έχουν ανάγκη και όχι οριζόντιες. Τάχθηκε δε ενάντια σε κάθε σκέψη χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας. Υποστήριξε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αξιοποιήσει χρήματα από το μεγάλο Ταμείο Ανθεκτικότητας που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, προκειμένου να στηρίξει τις σημερινές ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στην ενεργειακή ασφάλεια  και Κλιματική αλλαγή Δρ. Φλώρος Φλούρος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης για την επίτευξη σύγκλισης των πολιτικών ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση της παρούσας ενεργειακής κρίσης. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που λαμβάνει χώρα όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια  έχει σήμερα να επιλύσει και το ζήτημα μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενεργειακή ασφάλεια που να είναι αποτελεσματική, με αναγκαιότητα διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και αποφυγή εξάρτησης από έναν νέο πλέον μοναδικό προμηθευτή του κύριου όγκου ποσοτήτων ενέργειας. Όπως σημείωσε ο ίδιος, είναι επιτακτική ανάγκη η ΕΕ να ηγηθεί των εξελίξεων και να μην παραμένει απλώς θεατής που προσπαθεί να προσαρμόζεται στις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος, αλλά με την έγκαιρη παρέμβαση της να προλαμβάνει δυσάρεστες εξελίξεις. Για το επόμενο διάστημα των δύο τουλάχιστον χρόνων απαιτείται ενδυνάμωση της συνεργασίας και της ασφάλειας για την περιοχή της Ευρώπης, γεγονός που θα πρέπει να συνδυάζει την ευθυγράμμιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ με σκοπό την επίτευξη του κοινού οράματος για ασφάλεια και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Διευθυντής της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Ελλάδα και την Κύπρο κ. Marian Wendt ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία και ανέφερε ότι ο δημόσιος διάλογος για σημαντικά τρέχοντα ζητήματα διευκολύνει την κατανόησή τους από την κοινωνία.

Ο Επικεφαλής του Πολιτικού και Εκλογικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΚΕΔΕΠΟΔ) και Γενικός Διευθυντής της SOCIALDOO Παναγιώτης Κακολύρης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση υπογράμμισε ότι μπαίνοντας στον «χειμώνα της δυσφορίας» για τους ευρωπαίους πολίτες λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας, αλλά και της αμφίβολης ενεργειακής επάρκειας, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες προκλήσεις. Τόνισε ότι έχει σημασία η αποτελεσματική απάντηση στην κρίση, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της οι οποίες είναι γεωπολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές  αλλά και πολιτικές καθώς μια ενδεχόμενη αποτυχία μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα εθνικιστικού λαϊκισμού επικίνδυνων διαστάσεων για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=552&lang=el

Αντικατοπτρισμοί και Παραμορφώσεις Η Εκλογική Επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ευρώπη

Αντικατοπτρισμοί και Παραμορφώσεις 

 

Η Εκλογική Επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ευρώπη

Το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων (ENoP), με έδρα τις Βρυξέλλες, κυκλοφόρησαν την έκδοση «Αντικατοπτρισμοί και Παραμορφώσεις – Η Εκλογική Επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ευρώπη» του Παναγιώτη Κακολύρη.

Η δίγλωσση αυτή έκδοση (Αγγλικά-Ελληνικά) αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο Electionsnet.org του ΚΕΔΕΠΟΔ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα μιας ευρωπαϊκής έρευνας για τον πολιτικό ρόλο των social media. Συγκεκριμένα κωδικοποιεί τα αποτελέσματα από τη συγκριτική καταγραφή της εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων στις 27 χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και της παρουσίας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2015 έως το 2020.

Στο βιβλίο, παρουσιάζεται η έννοια της ψηφιακής δημόσιας σφαίρας ως μια ιδανική – σύγχρονη εκδοχή της αρχαιοελληνικής αγοράς, όπως επίσης επισημαίνονται οι στρεβλώσεις που δημιουργούν οι «ψηφιακές φούσκες» και αναδεικνύεται η ψηφιακή τοξικότητα που δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο κάνοντας συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δημιουργούν την αίσθηση μιας «ψηφιακής ρωμαϊκής αρένας, παρά τελικά μιας διαδικτυακής αρχαιοελληνικής αγοράς».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενίσχυσαν τη δημοκρατία, αλλά και την έφεραν αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις.

Έδωσαν πιο ισχυρή φωνή στους πολίτες. Απελευθέρωσαν κοινωνικές δυναμικές ακτιβισμού, αλλά και την ίδια τη διακίνηση της πληροφορίας.  Αύξησαν την αλληλεπίδραση και τη διαφάνεια. Δημιούργησαν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες προώθησης των πολιτικών ιδεών, αλλά και πρωτοφανείς δυνατότητες στοχευμένης επικοινωνίας του πολιτικού μηνύματος. Επιτάχυναν τον πολιτικό χρόνο, αλλά όπως φαίνεται δεν καθορίζουν την έκβαση της δημοκρατικής διαδικασίας, ακόμα τουλάχιστον. Δεν καταφέρνουν τόσο να αλλάξουν την γνώμη των ψηφοφόρων, όσο κυρίως να την επιβεβαιώσουν και να την ενισχύσουν, εξ ου και ένα από τα καταγραφόμενα φαινόμενα είναι και η ενίσχυσης της πολιτικής πόλωσης. Λειτουργούν συχνά ως παραμορφωτικός καθρέφτης της κοινωνίας και της πολιτικής διαδικασίας, οδηγώντας ενίοτε σε λανθασμένες εκτιμήσεις και συμπεράσματα για τις πραγματικές διαστάσεις κοινωνικών τάσεων και πολιτικών φαινομένων».

Η έκδοση είναι ηλεκτρονικά προσβάσιμη εδώ

 

Σχετικά με τον συγγραφέα

Ο Παναγιώτης Κακολύρης είναι κύριος ερευνητής στο Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (τμήμα ΠΕΔΙΣ) και επικεφαλής του διαδικτυακού ερευνητικού προγράμματος Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο electionsnet.org.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικών Ιδρυμάτων, με έδρα τις Βρυξέλλες, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Μέλλον της Ευρώπης και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Διδάσκει ψηφιακή επικοινωνία, ευφυείς σχέσεις και ευρωπαϊκά θέματα στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (ECI) και την Ελληνοαμερικανική Ένωση  (τμήμα Digital Marketing), ενώ είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου (Digital Marketing Lab).

Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος σε ελληνικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως η εφημερίδα The European, ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash 96, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, το protagon.gr κ.α.. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και ψηφιακά μέσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

To 2020, παρουσίασε μια καινοτόμο προσέγγιση της επικοινωνιακής θεωρίας και πράξης: τις «ευφυείς σχέσεις». Μια νέα – πρωτότυπη θεώρηση που περιγράφει τη διαδικασία, την εξέλιξη, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του ψηφιακού μετασχηματισμού στην επικοινωνία, κατά την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. www.intelligent-relations.org

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=519&lang=el

Ο ρόλος των Social Media στη σύγχρονη δημοκρατία

 

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ αποτέλεσαν αφορμή για να ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημοκρατία, τον έλεγχό τους και τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας που απαιτούνται για τη προστασία της ελευθερίας του λόγου.  Με κοινή πλέον τη διαπίστωση ότι τα social media δεν αποτελούν απλώς ψηφιακές πλατφόρμες αλλά συνθέτουν τη σύγχρονη δημόσια σφαίρα, πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τεχνολογικοί κολοσσοί όπως το Facebook και το Twitter;  Πόσο μπορεί και πρέπει να ρυθμιστεί το τοπίο των social media; Τι είδους θεσμοί και διαδικασίες απαιτούνται για να διασφαλιστεί η ελευθερία του λόγου, η διαφάνεια και η λογοδοσία; Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΕ και των εθνικών κρατών σε αυτό το υπερεθνικό ψηφιακό περιβάλλον;

Αναζητώντας νέες προσεγγίσεις σε αυτά τα ζητήματα το  Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (τμήμα ΠΕΔΙΣ), το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και το Ίδρυμα Konrad Adenauer συνδιοργάνωσαν σχετική διαδικτυακή συζήτηση την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 στις 18:00.

Ο ρόλος των Social Media στη σύγχρονη δημοκρατία

Χαιρετισμοί:

Henri Bohnet, Διευθυντής, Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung για την Ελλάδα και την Κύπρο

Παντελής Σκλιας, Καθηγητής, Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

 

Εισαγωγή και Συντονισμός:

Παναγιώτης Κακολύρης, Συντονιστής Πολιτικού και Εκλογικού Παρατηρητηρίου ΚΕΔΕΠΟΔ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου  (τμήμα ΠΕΔΙΣ)

 

Συζήτηση:

Renate Schröder, Διευθύντρια, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ)

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου, Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις

Alexandra von Nahmen, Επικεφαλής, Γραφείο Deutsche Welle, Βρυξέλλες

Ανδρέας Μασούρας, Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

 

Γλώσσες Εργασίας: Ελληνικά και Αγγλικά (με ταυτόχρονη διερμηνεία)

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=510&lang=el

Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Ο δρόμος προς την ανάκαμψη από τον COVID-19

Tο Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (τμήμα ΠΕΔΙΣ), το ίδρυμα Hanns Seidel και το Κέντρο Έρευνας Διεθνούς Τουρισμού του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, διοργάνωσαν στις 29/06/20 διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Ο δρόμος προς την ανάκαμψη από τον COVID-19»
Η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κα. Άντζελα Γκερέκου, κατά την παρέμβασή της τόνισε ότι η χρονιά που διανύουμε αν δεν είχε παρουσιαστεί η κρίση της πανδημίας αναμένονταν να είναι από τις καλύτερες, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. Ωστόσο, ο ΕΟΤ ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια προβολής της χώρας και μετά την επιτυχημένη καμπάνια του Greece from home, συνεχίζει τώρα με νέα δυναμική και στοχευμένη καμπάνια παρά το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι μοιάζει χαμένο, όπως ανέφερε η κυρία Γκερέκου. Τόνισε επίσης, το θέμα της ασφάλειας που είναι πολύ σημαντικό και ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να διαχειριστεί την περίπτωση κάποιου κρούσματος.
Ο κ. Κλάους Στόντερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος CSU για θέματα Τουρισμού, Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Περιφέρειας Άνω Βαυαρίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ανώτατης Σχολής Τουρισμού του Μονάχου παρουσίασε το μοντέλο της Βαυαρίας όπου σημειώνονται οι 20 εκατ. διανυκτερεύσεις από τις συνολικά 80 εκατ. διανυκτερεύσεις της Γερμανίας. Ο κ. Στότνερ μίλησε για τις δράσεις των ξενοδόχων και των φορέων την περίοδο της πανδημίας, οι οποίοι αναζήτησαν νέους τρόπους για να αναβαθμίσουν το τουριστικό τους προϊόν αλλά και τις υποδομές των ξενοδοχείων τους.
«Η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα πληγεί οικονομικά περισσότερο από άλλες παρότι έλαβε εγκαίρως αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά είναι σε θέση να προχωρήσει σε επανεκκίνηση του τουρισμού». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.
Ο κ. Κρητικός τόνισε ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία και πως αν η Ελλάδα καθυστερούσε να πραγματοποιήσει το lockdown οι συνέπειες και η ύφεση θα ήταν ακόμη χειρότερες. Τόνισε, δε, ότι χάρις σε αυτήν την έγκαιρη αντίδραση, η Ελλάδα είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να κάνει επανεκκίνηση του τουρισμού. Ωστόσο, οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις θα είναι εκείνες που θα πληγούν περισσότερο και ίσως πολλές από αυτές να μην καταφέρουν να επιβιώσουν. Εκείνο που απαιτείται, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κρητικό, για την οικονομία της Ελλάδας είναι ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων. «Η κρίση αυτή είναι μια δεύτερη ευκαιρία για να κοιτάξει η Ελλάδα και προς άλλα παραγωγικά μοντέλα που προσδίδουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση και φαίνεται να έχει το πλεονέκτημα της μακράς σεζόν, που φέτος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα είπε Χάρης Λοϊζίδης, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=495&lang=el

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δόκιμους ερευνητές 2019-20

Το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων) εκδηλώνει ενδιαφέρον να απασχολήσει σε εθελοντική βάση, κατά το έτος 2020, δέκα (10) δόκιμους ερευνητές, οι οποίοι  θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του διαδικτυακού ερευνητικού προγράμματος «Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο www.electionsnet.org».

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ κάντε κλικ εδώ.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=484&lang=el

Brexit: Η επόμενη ημέρα

Τίτλος

Brexit: Η επόμενη ημέρα

Πρόγραμμα:

Εισαγωγικοί χαιρετισμοί
Henri Bohnet, Διευθυντής της αντιπροσωπείας KAS στην Ελλάδα
Παντελής Σκλιάς, Πρύτανης Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

Ομιλητές

Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Βουλευτής ΝΔ Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών
Μάνος Παπάζογλου, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Σοφία Χαλά, Νομική Σύμβουλος Α΄ Υπουργείου Εξωτερικών (ΕΝΥ-ΕΕ)
Ισαάκ Καριπίδης, Δημοσιογράφος, ανταποκριτής ΑΝΤ1, Real FM στο Λονδίνο (μέσω Skype)

Συντονισμός

Δομίνα Διαμαντοπούλου, Δημοσιογράφος Αθήνα 984

Περιγραφή

Για να κατεβάσετε το πρόγραμμα, παρακαλούμε κάντε κλικ εδώ.

Για να συμμετάσχετε στην εκδήλωση, παρακαλούμε εγγραφείτε ηλεκτρονικά εδώ

Οργάνωση

ΚΕΔΕΠΟΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (τμήμα ΠΕΔΙΣ)
Ίδρυμα Konrad Adenauer

Γλώσσα εκδήλωσης:

Ελληνικά

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=481&lang=el

Οι ευρωεκλογές και το μέλλον της Ευρώπης

Το ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Κέντρο Κυπριακών Μελετών, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και το Synergy Foundation, πραγματοποίησαν εκδήλωση με τίτλο:

 «Οι ευρωεκλογές και το μέλλον της Ευρώπης»

την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

στο Synergy Foundation της Λεμεσού.

 

Ομιλητές:

Νίκος Χριστοδουλίδης,

Υπουργός Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας

 

Γιώργος Κουμουτσάκος,

Βουλευτής Β’ Αθηνών, Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας

 

Ανδρέας Κεττής,

Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Αντώνης Κλάψης,

Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

Χρήστος Ιακώβου,

Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ

 

Χαιρετισμό απηύθυναν

Νίκος Νικολαΐδης,

Δήμαρχος Λεμεσού

Παντελής Σκλιάς,

Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

 

 Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Κακολύρης, Κύριος Ερευνητής στο ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=456&lang=el

Γεωπολιτική και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Κύπρο και την Ελλάδα

Το ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, πραγματοποίησαν εκδήλωση με τίτλο

«Γεωπολιτική και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την

Κύπρο και την Ελλάδα» την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

Ομιλητές:

Σάββας Αγγελίδης,

Υπουργός Άμυνας

Μαρίνος Σιζόπουλος,

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής

Επιτροπής Άμυνας, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου  Παντελής Σκλιάς.

 Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Κακολύρης, Κύριος Ερευνητής στο ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=452&lang=el

Ευρωεκλογές 2019 και το Μέλλον της Ευρώπης – Η Σημασία της Συμμετοχής

Το ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων (ΕΝΟΡ) και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, πραγματοποίησαν εκδήλωση με τίτλο

«Ευρωεκλογές 2019 και το Μέλλον της Ευρώπης – Η Σημασία της Συμμετοχής»

τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου  Παντελής Σκλιάς.

Εισαγωγική τοποθέτηση έκανε ο Πρέσβης Μάριος Ιερωνυμίδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπροσωπώντας τον Υπουργό κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

 Στη συζήτηση συμμετείχαν:

  • Doris Pack, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΕΝΟΡ και Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών του ΕΛΚ (EPP Women)
  • Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου
  • Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
  • Γιώργος Μαρής, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

 Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Κακολύρης, Κύριος Ερευνητής στο ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επικεφαλής του ENOP WG Future of Europe

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=446&lang=el

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δόκιμους ερευνητές

Το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων) εκδηλώνει ενδιαφέρον να απασχολήσει σε εθελοντική βάση, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, δέκα (10) δόκιμους ερευνητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του διαδικτυακού ερευνητικού προγράμματος «Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο www.electionsnet.org».
Το Παρατηρητήριο είναι μια δίγλωσση διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτικής έρευνας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα ευρωπαϊκής/διεθνούς πολιτικής, εκλογών και δημοκρατίας με έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Παρακολουθεί, καταγράφει και αναλύει τα ευρωπαϊκά και διεθνή πολιτικά δρώμενα, επικείμενες μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις ή δημοψηφίσματα.
Το έργο του Παρατηρητήριου υλοποιείται με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και μεγάλων ειδησεογραφικών φορέων όπως η Deutsche Welle.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι προπτυχιακοί φοιτητές που βρίσκονται στα δύο τελευταία έτη των σποδών τους, πτυχιούχοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές ή υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ή άλλων ΑΕΙ της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
Οι δόκιμοι ερευνητές που θα επιλεγούν θα συμμετάσχουν –υπό την εποπτεία στελεχών του Κέντρου– στις ερευνητικές δραστηριότητες του Παρατηρητηρίου. Στα καθήκοντά τους θα περιλαμβάνεται: η παρακολούθηση καταγραφή και ανάλυση διεθνών πολιτικών εξελίξεων μέσα από αντίστοιχες ιστοσελίδες, η ανάλυση θεσμικών εκλογικών ζητημάτων (όπως εκλογικά συστήματα και εκλογική διαδικασία με σύγχρονα μέσα), η σύνταξη, μετάφραση και επιμέλεια κειμένων, η σύνθεση πρωτογενών ενημερωτικών σημειωμάτων για θέματα της επικαιρότητας, η παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ανάρτηση κειμένων στη διαδικτυακή πλατφόρμα, καθώς και άλλες-συναφείς εργασίες που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ενισχύσουν την ερευνητική τους εμπειρία.

Θα προτιμηθούν οι υποψήφιοι οι οποίοι πέρα από τα αγγλικά θα γνωρίζουν γλώσσες όπως γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρωσικά, τουρκικά, ολλανδικά κλπ.
Για τη συμμετοχή δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία, παρά το ότι θα είναι χρήσιμη η παρακολούθηση συναντήσεων συντονισμού ή συναφών σεμιναρίων.
Απαραίτητα δικαιολογητικά:
1. Βιογραφικό σημείωμα (για τους προπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες είναι απαραίτητη η αναγραφή της βαθμολογίας στα μαθήματα που είναι σχετικά με τις θεματικές περιοχές του Παρατηρητηρίου).
2. Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
3. Πτυχίο γλωσσομάθειας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους ηλεκτρονικά στο info@kedepod.gr μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου.

Από τους υποψηφίους ενδεχομένως να ζητηθεί να προσέλθουν σε συνέντευξη.
Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όσες/όσους ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=439&lang=el

Ευρωεκλογές 2019 και το Μέλλον της Ευρώπης – Η Σημασία της Συμμετοχής

 

Πρόσκληση

Το ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων (ΕΝΟΡ) και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, σας προσκαλούν σε εκδήλωση με τίτλο

«Ευρωεκλογές 2019 και το Μέλλον της Ευρώπης – Η Σημασία της Συμμετοχής»

τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

στις 19.00, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

 (Λεωφόρος Δανάης 2)

Πρόγραμμα

Χαιρετισμός:

  • Παντελής Σκλιάς, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου

 

Εισαγωγική τοποθέτηση:

  • Πρέσβης Μάριος Ιερωνυμίδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπροσωπώντας τον Υπουργό κ. Νίκο Χριστοδουλίδη

 

Συζήτηση:

  • Doris Pack, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΕΝΟΡ και Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών του ΕΛΚ (EPP Women)
  • Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο
  • Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου
  • Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
  • Γιώργος Μαρής, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

 

Συντονιστής:

  • Παναγιώτης Κακολύρης, Κύριος Ερευνητής στο ΚΕΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 

* Στους φοιτητές θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής

* Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=425&lang=el

Τουρκία: Ηγεμονικός Αναθεωρητισμός σε Ρευστό Περιβάλλον

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με αφορμή τις Τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, σας προσκαλούμε σε ημερίδα με θέμα:

Τουρκία: Ηγεμονικός Αναθεωρητισμός σε Ρευστό Περιβάλλον
Ανασκόπηση των Τελευταίων Εξελίξεων στην Τουρκία και πώς αυτές επηρεάζουν την Ελλάδα

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 (16:00-19:45)
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ι.ΔΙ.Σ. (Χίλλ 3-5, Πλάκα, τηλ:  210 3312325).

  • Τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία:  εσωτερική κατάσταση, πολεμικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, τουρκική παρουσία στη ΝΑ Μεσόγειο, οικονομία, σχέσεις με ΕΕ.
  • Πώς επηρεάζονται οι Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις από την παρούσα συγκυρία;
  • Ανασκόπηση Ελληνο-Τουρκικής ενεργειακής συνεργασίας.
  • Η ενεργειακή υποδομή της Τουρκίας και η περαιτέρω ανάπτυξή της – Επιπτώσεις για την Ελλάδα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

16:00-17:15 Εσωτερικές τάσεις και διαιρέσεις στον δρόμο προς τις εκλογές.
Συντονιστής: Γιώργος Καπόπουλος, δημοσιογράφος.
Ομιλητές: Κώστας Α. Λάβδας*, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
Κώστας Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
Κωνσταντίνος Φίλης, Δρ., Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων Ι.ΔΙ.Σ.

17:15-17:30 Διάλειμμα

17:30-18:45 Η Τουρκία ως περιφερειακή αναθεωρητική δύναμη.
Συντονιστής: Παναγιώτης Κακολύρης, Επικεφαλής  Ερευνητικού Προγράμματος «Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο», ΚεΔΕΠΟΔ.
Ομιλητές: Χάρης Παπασωτηρίου, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής Ι.ΔΙ.Σ.
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
Αντώνης Κλάψης, Διδάσκων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Επιστημονικός Συντονιστής ΚεΔΕΠΟΔ.

18:45-19:00 Διάλειμμα

19:00-20:15 Η ενεργειακή πτυχή της Τουρκικής ισχύος.
Συντονιστής: Χρήστος Δήμας, Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής, Μέλος Δ.Σ. Ι.Ε.Ν.Ε.
Ομιλητές: Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, Επικεφαλής Έρευνας Ι.Ε.Ν.Ε.
Κωστής Σταμπολής, Εκτελεστικός Διευθυντής Ι.Ε.Ν.Ε.
Παντελής Οικονόμου, πρώην στέλεχος Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

 

Συνδιοργάνωση:

  • Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) Παντείου Πανεπιστημίου.
  • Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ι.Ε.Ν.Ε.).
  • Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

* προς επιβεβαίωση

ΠΑ: Μέχρι Δευτέρα 11 Ιουνίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση deca@idis.gr

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=416&lang=el

Πρόσκληση σε εκδήλωση “Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών”

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 και ώρα 18.00 με ομιλητές τους:

  • Δημήτρη Καλογερόπουλο, Εισηγητή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για την ενδιάμεση επανεξέταση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση
  • Μιχάλη Αγγελόπουλο, Δήμαρχο Σάμου
  • Άγγελο Συρίγο, Αναπληρωτή Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου
  • Νικήτα Κανάκη, Πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας

 

Συντονιστής:

Αντώνης Κλάψης, Επιστημονικός Συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

Για να βρείτε την πρόσκληση της εκδήλωσης παρακαλώ κάντε κλικ εδώ.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=407&lang=el

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δόκιμους ερευνητές (2017-2018)

Το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων) εκδηλώνει ενδιαφέρον να απασχολήσει σε εθελοντική βάση, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, δέκα (10) δόκιμους ερευνητές, οι οποίοι  θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του διαδικτυακού ερευνητικού προγράμματος «Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο www.electionsnet.org».

Το Παρατηρητήριο είναι μια δίγλωσση διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτικής έρευνας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα ευρωπαϊκής/διεθνούς πολιτικής, εκλογών και δημοκρατίας με έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Παρακολουθεί, καταγράφει και αναλύει τα ευρωπαϊκά και διεθνή πολιτικά δρώμενα, επικείμενες μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις ή δημοψηφίσματα σε χώρες όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία  κ.α.

Το έργο του Παρατηρητήριου υλοποιείται με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και μεγάλων ειδησεογραφικών φορέων όπως η Deutsche Welle.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι προπτυχιακοί φοιτητές που βρίσκονται στα δύο τελευταία έτη των σποδών τους, πτυχιούχοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές ή υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ή άλλων ΑΕΙ της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Οι δόκιμοι ερευνητές που θα επιλεγούν θα συμμετάσχουν –υπό την εποπτεία στελεχών του Κέντρου– στις ερευνητικές δραστηριότητες του Παρατηρητηρίου. Στα καθήκοντά τους θα περιλαμβάνεται: η παρακολούθηση καταγραφή και ανάλυση διεθνών πολιτικών εξελίξεων μέσα από αντίστοιχες ιστοσελίδες, η ανάλυση θεσμικών εκλογικών ζητημάτων (όπως εκλογικά συστήματα και εκλογική διαδικασία με σύγχρονα μέσα), η σύνταξη, μετάφραση και επιμέλεια κειμένων, η σύνθεση πρωτογενών ενημερωτικών σημειωμάτων για θέματα της επικαιρότητας, η παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ανάρτηση κειμένων στη διαδικτυακή πλατφόρμα, καθώς και άλλες-συναφείς εργασίες που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ενισχύσουν την ερευνητική τους εμπειρία.

Θα προτιμηθούν οι υποψήφιοι οι οποίοι πέρα από τα αγγλικά θα γνωρίζουν γλώσσες όπως γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρωσικά, τουρκικά, ολλανδικά κλπ.

Για τη συμμετοχή δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία, παρά το ότι θα είναι χρήσιμη η παρακολούθηση συναντήσεων συντονισμού ή συναφών σεμιναρίων.

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

  1. Βιογραφικό σημείωμα (για τους προπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες είναι απαραίτητη η αναγραφή της βαθμολογίας στα μαθήματα που είναι σχετικά με τις θεματικές περιοχές του Παρατηρητηρίου).
  2. Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
  3. Πτυχίο γλωσσομάθειας.

 

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους ηλεκτρονικά στο info@kedepod.gr μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2017.

Από τους υποψηφίους ενδεχομένως να ζητηθεί να προσέλθουν σε συνέντευξη.

Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όσες/όσους ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=397&lang=el

Ευρωπαϊκό σεμινάριο: Διεθνής πολιτική και media

 

Το ευρωπαϊκό σεμινάριο υποτρόφων του Ιδρύματος Hans Seidel, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2017, σε συνδιοργάνωση με το ΚεΔΕΠΟΔ. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 25 υπότροφοι του Ιδρύματος οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για κρίσιμα ζητήματα όπως η προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, η εξέλιξη της μεταναστευτικής κρίσης και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα, το μέλλον της ΕΕ, η αμερικανική εξωτερική πολιτική υπό τον Πρόεδρο Τραμπ κ.α. Είχαν παράλληλα τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήριο για τον ρόλο των fake newsστη διαμόρφτης εκλογικής συμπεριφοράς, τη σημασία των social media σχετικά με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για ζητήματα δημοκρατίας, ενώ επίσης έκαναν μια συγκριτική παρουσίαση – ανάλυση του προφίλ μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα ΠΕΔΙΣ κ. Νίκος Τζιφάκης στην εισήγησή του παρουσίασε τις προκλήσεις της ευρωπαϊκή πολιτικής διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος electionsnet.org του ΚεΔΕΠΟΔ κ. Παναγιώτης Κακολύρης αναφέρθηκε στην εισήγησή του στην πολιτική δύναμη των social media και τον ρόλο τους στη διαμόρφωση της δημόσιας σφαίρας. Στο εναρκτήριο μήνυμά του  ο Διευθυντής του ΚεΔΕΠΟΔ Καθηγητής κ. Παντελής Σκλιάς τόνισε τη σημασία της διμερούς συνεργασίας, αλλά και της προώθησης της δια βίου εκπαίδευσης στην οποία έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά τα τελευταία χρόνια το ΠΕΔΙΣ. Από την πλευρά του Ιδρύματος Hans Seidel η Διευθύντρια του γραφείου Αθηνών κα. Τζένη Καπέλλου υπογράμμισε τη συμβολή του ΚεΔΕΠΟΔ για την επιτυχία του σεμιναρίου. Ο επικεφαλής του προγράμματος υποτροφιών HSS, καθηγητής Hans-Peter Niedermeier ευχαρίστησε για το ΚεΔΕΠΟΔ για τη συνεργασία και εξέφρασε την ελπίδα και το επόμενο σεμινάριο να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.
 
   
 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=391&lang=el

Η Νέα Αρχιτεκτονική Οικονομικής Διακυβέρνησης στην Ευρώπη

Το ΚεΔΕΠΟΔ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, το Aegean Research Centre και το ΚΕΔΙΑ διοργανώνει δημόσια συζήτηση με θέμα «Η Νέα Αρχιτεκτονική Οικονομικής Διακυβέρνησης στην Ευρώπη».
Την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Aegean College (Πανεπιστημίου 17 Αθήνα)  
Τοποθετήσεις 
– Γιώργος Ανδρέου, Επίκουρος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
– Βασίλης Λεοντίτσης, Λέκτορας, European Law and Governance School, EPLO
– Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 

Συντονισμός
Παντελής Σκλιάς, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Διευθυντής Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης
Για να δείτε την πρόσκληση της εκδήλωσης παρακαλώ κάντε κλικ εδώ.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=364&lang=el

Πρόσκληση σε εκδήλωση με θέμα “Αναπτυξιακή συνεργασία: Ευρωπαϊκές πολιτικές, προκλήσεις και προοπτικές”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για να δείτε αναλυτικά πατήστε στην παραπάνω πρόσκληση.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=356&lang=el