Εκδόσεις

 

Η Ελλάδα και η ΕΕ- 40 χρόνια συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα

Έναν συλλογικό τόμο αφιερωμένο στα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ, με τη συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών καθώς και πολιτικών κυκλοφόρησε το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Wilfried Martens Centre for European Studies και το γραφείο του ιδρύματος Hanns Seidel στην Αθήνα.

Η έκδοση με τίτλο “Greece and the EU”, υπό την επιμέλεια του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Επιστημονικού Συντονιστή του ΚΕΔΕΠΟΔ Αντώνη Κλάψη κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Eburon.

Ο συλλογικός αυτός τόμος, επιχειρεί να παρουσιάσει μερικές από τις πιο σημαντικές διαστάσεις της ελληνικής συμμετοχής, πρώτα στην ΕΟΚ και μετά στην ΕΕ, μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση. Αναδεικνύει τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις και τα εμπόδια που χρειάστηκε να υπερβεί η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή της πορεία, ενώ αναδεικνύονται και μερικά από τα σημαντικά της επιτεύγματα.

Όπως επισημαίνει στην εισαγωγή του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινά, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη είχε μια οριζόντια επίδραση στη χώρα. Στη σαραντάχρονη αυτή πορεία υπήρξαν βεβαίως παρανοήσεις και χαμένες ευκαιρίες, αλλά η ιστορική επιλογή συμμετοχής της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ δικαιώθηκε. Έτσι σήμερα, η Ελλάδα μπορεί να έχει έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και να είναι σε θέση να αποτελέσει καταλύτη θετικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου τονίζει ότι η ελληνική συμμετοχή στην ΕΟΚ αποτέλεσε έναν βαθύ στρατηγικό προσανατολισμό στη σύνδεση της Ελλάδας με τον ανεπτυγμένο Δυτικό κόσμο. Ο Καθηγητής Μεταπολεμικής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ και ΓΓ του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τονίζει ότι είναι επικίνδυνο να θεωρείται η ΕΕ δεδομένη από τους πολίτες της και υπογραμμίζει τη σημασία προστασίας και εξέλιξης της Ένωσης, κάτι που για την Ελλάδα θεωρεί ότι έχει υπαρξιακή αξία.

Ο Δημήτρης Καιρίδης εξηγεί γιατί η Ελλάδα, παρά την οικονομική πρόοδο που σημείωσε δεν κατάφερε τη επιδιωκόμενη οικονομική σύγκλιση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καταλήγει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε μια περίοδο μεγάλων αναταράξεων που αναδεικνύουν την ανάγκη για μια πιο ενωμένη Ευρώπη.

Ο Markus Ferber, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Πρόεδρος του Ιδρύματος Hanns Seidel αναφέρεται στις ελληνογερμανικές σχέσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, ενώ επισημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια ΕΕ ενωμένη, που θα διαμορφώνει το διεθνές πολιτικό σκηνικό και να στέλνει σαφή μηνύματα στους γείτονες της και άλλες διεθνείς δυνάμεις.

Ο Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομικής Σχολή του ΕΚΠΑ, γράφει για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής χάρτας θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ελληνική έννομη τάξη.

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο ΕΚΠΑ Παναγιώτης Τσάκωνας και ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής εστιάζουν στη σημασία της Συνόδου του Ελσίνκι στην ελληνική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας, ενώ ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα ΠΕΔΙΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Τζιφάκης αναφέρεται στον ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Σπύρος Ρουκανάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά εστιάζει σε οικονομικό-κοινωνικά δεδομένα που συνδέονται με την πορεία της χώρας στην ΕΕ. Οι Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Νικόλαος Αποστολόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Σωτήρης Αποστολόπουλος υπ. Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου βλέπουν την ελληνική διαχείριση της οικονομικής κρίση υπό το ευρωπαϊκό πρίσμα.

Ο Μάνος Παπάζογλου, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου επισημαίνει τις αλλαγές που επέφερε η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ενώ η Ειρήνη Καρζαμούζη Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield υπογραμμίζει πως η προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΟΚ συνέβαλε στην εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα, γεγονός το οποίο αξιοποιήθηκε και στην την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας.

Ο Ιωάννης Xάλκος διδακτορικός ερευνητής στο European University Institute εξηγεί πώς χτίστηκε η συναίνεση γύρω από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας στη δεκαετία του 80, μια περίοδο στην οποία εστιάζει επίσης ο Διονύσιος Χουρχούλης Επίκουρος Καθηγητής ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ο επιμελητής του τόμου, Αντώνης Κλάψης κωδικοποιεί την πορεία της ελληνικής ένταξης και αναφέρεται σε σταθμούς της ελληνικής ευρωπαϊκής πορείας τονίζοντας πως παρά το ότι αρχικώς δεν υπήρχε συναίνεση για την προσχώρηση, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, στην πλειοψηφία του, αναγνώρισε τελικώς τα μεγάλα πλεονεκτήματά της. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που ακόμα και σήμερα στηρίζεται από την πλειοψηφία των Ελλήνων. Αναφερόμενος στην έκδοση, ο Αντώνης Κλάψης, αναφέρει ότι  η ευρεία θεματική προσέγγιση του ζητήματος της ελληνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνθέτει ένα μωσαϊκό που δημιουργεί τη βάση μιας ακαδημαϊκής αλλά και δημόσιας συζήτησης για τη σημασία και τις προκλήσεις που το συνοδεύουν.

Η επέτειος των 40 ετών από την ελληνική συμμετοχή στο κοινό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αποτέλεσε την αφορμή μιας ολιστικής επισκόπησης της εθνικής μας πορείας στην ενωμένη Ευρώπη φιλοδοξώντας να συμβάλει στην καλύτερη κατανόησή της και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ανάλυσης για την επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

PublicationsKAS Αποτίμηση του αποτελέσματος των ελληνικών βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου

Διαβάστε εδώ το κείμενο συμπερασμάτων από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ανάλυση των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Κέντρου Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Ελλάδα.

Υπεύθυνοι σύνταξης:
Καθηγητής Παντελής Σκλιάς, Διευθυντής ΚεΔΕΠΟΔ
Δρ. Αντώνης Κλάψης, Επιστημονικός Συντονιστής ΚεΔΕΠΟΔ
Παναγιώτης Κακολύρης, Κύριος Ερευνητής ΚεΔΕΠΟΔ

Book Cover Αντικατοπτρισμοί και Παραμορφώσεις 

Η Εκλογική Επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ευρώπη

Το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων (ENoP), με έδρα τις Βρυξέλλες, κυκλοφόρησαν την έκδοση «Αντικατοπτρισμοί και Παραμορφώσεις – Η Εκλογική Επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ευρώπη» του Παναγιώτη Κακολύρη.

Η δίγλωσση αυτή έκδοση (Αγγλικά-Ελληνικά) αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο Electionsnet.org του ΚΕΔΕΠΟΔ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα μιας ευρωπαϊκής έρευνας για τον πολιτικό ρόλο των social media. Συγκεκριμένα κωδικοποιεί τα αποτελέσματα από τη συγκριτική καταγραφή της εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων στις 27 χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και της παρουσίας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2015 έως το 2020.

Στο βιβλίο, παρουσιάζεται η έννοια της ψηφιακής δημόσιας σφαίρας ως μια ιδανική – σύγχρονη εκδοχή της αρχαιοελληνικής αγοράς, όπως επίσης επισημαίνονται οι στρεβλώσεις που δημιουργούν οι «ψηφιακές φούσκες» και αναδεικνύεται η ψηφιακή τοξικότητα που δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο κάνοντας συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δημιουργούν την αίσθηση μιας «ψηφιακής ρωμαϊκής αρένας, παρά τελικά μιας διαδικτυακής αρχαιοελληνικής αγοράς».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενίσχυσαν τη δημοκρατία, αλλά και την έφεραν αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις.

Έδωσαν πιο ισχυρή φωνή στους πολίτες. Απελευθέρωσαν κοινωνικές δυναμικές ακτιβισμού, αλλά και την ίδια τη διακίνηση της πληροφορίας.  Αύξησαν την αλληλεπίδραση και τη διαφάνεια. Δημιούργησαν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες προώθησης των πολιτικών ιδεών, αλλά και πρωτοφανείς δυνατότητες στοχευμένης επικοινωνίας του πολιτικού μηνύματος. Επιτάχυναν τον πολιτικό χρόνο, αλλά όπως φαίνεται δεν καθορίζουν την έκβαση της δημοκρατικής διαδικασίας, ακόμα τουλάχιστον. Δεν καταφέρνουν τόσο να αλλάξουν την γνώμη των ψηφοφόρων, όσο κυρίως να την επιβεβαιώσουν και να την ενισχύσουν, εξ ου και ένα από τα καταγραφόμενα φαινόμενα είναι και η ενίσχυσης της πολιτικής πόλωσης. Λειτουργούν συχνά ως παραμορφωτικός καθρέφτης της κοινωνίας και της πολιτικής διαδικασίας, οδηγώντας ενίοτε σε λανθασμένες εκτιμήσεις και συμπεράσματα για τις πραγματικές διαστάσεις κοινωνικών τάσεων και πολιτικών φαινομένων».

Η έκδοση είναι ηλεκτρονικά προσβάσιμη εδώ

 

Σχετικά με τον συγγραφέα

Ο Παναγιώτης Κακολύρης είναι κύριος ερευνητής στο Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (τμήμα ΠΕΔΙΣ) και επικεφαλής του διαδικτυακού ερευνητικού προγράμματος Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο electionsnet.org.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικών Ιδρυμάτων, με έδρα τις Βρυξέλλες, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Μέλλον της Ευρώπης και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Διδάσκει ψηφιακή επικοινωνία, ευφυείς σχέσεις και ευρωπαϊκά θέματα στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (ECI) και την Ελληνοαμερικανική Ένωση  (τμήμα Digital Marketing), ενώ είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου (Digital Marketing Lab).

Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος σε ελληνικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως η εφημερίδα The European, ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash 96, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, το protagon.gr κ.α.. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και ψηφιακά μέσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

To 2020, παρουσίασε μια καινοτόμο προσέγγιση της επικοινωνιακής θεωρίας και πράξης: τις «ευφυείς σχέσεις». Μια νέα – πρωτότυπη θεώρηση που περιγράφει τη διαδικασία, την εξέλιξη, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του ψηφιακού μετασχηματισμού στην επικοινωνία, κατά την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. www.intelligent-relations.org

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?page_id=27&lang=el