Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Ο δρόμος προς την ανάκαμψη από τον COVID-19

Tο Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (τμήμα ΠΕΔΙΣ), το ίδρυμα Hanns Seidel και το Κέντρο Έρευνας Διεθνούς Τουρισμού του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, διοργάνωσαν στις 29/06/20 διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Ο δρόμος προς την ανάκαμψη από τον COVID-19»
Η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κα. Άντζελα Γκερέκου, κατά την παρέμβασή της τόνισε ότι η χρονιά που διανύουμε αν δεν είχε παρουσιαστεί η κρίση της πανδημίας αναμένονταν να είναι από τις καλύτερες, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. Ωστόσο, ο ΕΟΤ ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια προβολής της χώρας και μετά την επιτυχημένη καμπάνια του Greece from home, συνεχίζει τώρα με νέα δυναμική και στοχευμένη καμπάνια παρά το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι μοιάζει χαμένο, όπως ανέφερε η κυρία Γκερέκου. Τόνισε επίσης, το θέμα της ασφάλειας που είναι πολύ σημαντικό και ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να διαχειριστεί την περίπτωση κάποιου κρούσματος.
Ο κ. Κλάους Στόντερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος CSU για θέματα Τουρισμού, Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Περιφέρειας Άνω Βαυαρίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ανώτατης Σχολής Τουρισμού του Μονάχου παρουσίασε το μοντέλο της Βαυαρίας όπου σημειώνονται οι 20 εκατ. διανυκτερεύσεις από τις συνολικά 80 εκατ. διανυκτερεύσεις της Γερμανίας. Ο κ. Στότνερ μίλησε για τις δράσεις των ξενοδόχων και των φορέων την περίοδο της πανδημίας, οι οποίοι αναζήτησαν νέους τρόπους για να αναβαθμίσουν το τουριστικό τους προϊόν αλλά και τις υποδομές των ξενοδοχείων τους.
«Η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα πληγεί οικονομικά περισσότερο από άλλες παρότι έλαβε εγκαίρως αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά είναι σε θέση να προχωρήσει σε επανεκκίνηση του τουρισμού». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.
Ο κ. Κρητικός τόνισε ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία και πως αν η Ελλάδα καθυστερούσε να πραγματοποιήσει το lockdown οι συνέπειες και η ύφεση θα ήταν ακόμη χειρότερες. Τόνισε, δε, ότι χάρις σε αυτήν την έγκαιρη αντίδραση, η Ελλάδα είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να κάνει επανεκκίνηση του τουρισμού. Ωστόσο, οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις θα είναι εκείνες που θα πληγούν περισσότερο και ίσως πολλές από αυτές να μην καταφέρουν να επιβιώσουν. Εκείνο που απαιτείται, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κρητικό, για την οικονομία της Ελλάδας είναι ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων. «Η κρίση αυτή είναι μια δεύτερη ευκαιρία για να κοιτάξει η Ελλάδα και προς άλλα παραγωγικά μοντέλα που προσδίδουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση και φαίνεται να έχει το πλεονέκτημα της μακράς σεζόν, που φέτος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα είπε Χάρης Λοϊζίδης, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.kedepod.gr/?p=495&lang=el