Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 η εκδήλωση με τίτλο «Οι προκλήσεις στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης – Τοπικές, εθνικές και Ευρωπαϊκές διαστάσεις» που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων), το European Network of Political Foundations (ΕΝοΡ) και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης(ΕΕΤΑΑ).
Κατά την ομιλία του, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός εξέφρασε την άποψη πως τα νησιά του Αιγαίου, παρά τα πολλά εμπόδια, σήκωσαν με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα το βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα ανέφερε πως οι δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πολλές φορές ξεπερνούν τις αρμοδιότητες της, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συμβάλει αποτελεσματικά, ειδικά στο πρώτο διάστημα της κρίσης. Σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, εκτίμησε ότι είναι στη θετική κατεύθυνση, αλλά δεν τηρείται στην πραγματικότητα, ενώ ο Πρόεδρος Erdoğan έχει ομολογήσει με τις δηλώσεις του πως η χώρα του ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές.Τέλος, διατύπωσε την πρόταση για αντιμετώπιση του ζητήματος με κύριο άξονα τον αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων αρχικά στους δήμους της Ελλάδας και σε δεύτεροστάδιο σε δήμους της Ευρώπης ώστε να είναι διαχειρίσιμη η φιλοξενία και ένταξη τους στις τοπικές κοινωνίες. Κατέληξε λέγοντας πως κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του το πρόβλημα, η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της αλληλεγγύης.
Ο Καθηγητής Αντώνης Κόντης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αξιολόγησε θετικά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας παρά το προβληματικό θεσμικό προφίλ της γείτονος χώρας και κάποια αρνητικά δεδομένα που τη συνοδεύουν, όπως η μικρή ποσοτική εμβέλεια και το μικρό βάθος χρόνου. Τόνισε ότι είναι σημαντική η συνέχιση της εφαρμογής της και επεσήμανε ότι το κόστος ενδεχόμενης καταγγελίας της από την Τουρκία θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο για την Άγκυρα, από το όποιο όφελος, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και γεωστρατηγικούς. Σχετικά με τις ενδεχόμενες εναλλακτικές λύσεις του προβλήματος, σημείωσε ότι, υπάρχουν δύο επιλογές: ή υπογραφή συμφωνιών μεταξύ της Ε.Ε. με τρίτες χώρες που θα συνδυαστούν με τη χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, ή μια λύση κατά το αυστραλιανό μοντέλο, με την κράτηση των μεταναστών σε ένα νησί. Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας νέων εργαλείων διαχείρισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα οργάνωσης και συντονισμού.
Ο Διευθυντής Περιεχομένου του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα σχετικής έρευνας που έχει διεξαχθεί. Σύμφωνα με αυτά υπήρξε υποεκτίμηση του προβλήματος από τους περισσότερους Έλληνες, αλλά και περιορισμένη γνώση. Καταγράφηκε απογοήτευση για την αδράνεια των κυβερνητικών και ευρωπαϊκών αρχών, αλλά θετική αξιολόγηση για το έργο των ΜΚΟ, του Λιμενικού και των κατοίκων των νησιών. Διαπιστώθηκε ένα ιδεολογικός διχασμός στην προσέγγιση του προβλήματος καθώς όσοι αυτοπροσδιορίστηκαν ως «δεξιοί» ήταν πιο αρνητικοί στην πολυπολιτισμικότητα σε σχέση με τους «αριστερούς» οι οποίοι υποστήριζαν περισσότερο τη λογική των ανοικτών συνόρων. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο η στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες ήταν στάση συμπάθειας και αλληλεγγύης. Σημαντικό ποσοστόμάλιστα (68%) απάντησε πως έχει συνδράμει στη βοήθεια προς τους πρόσφυγες με κάποιο τρόπο.
Η Γενική Γραμματέας της Caritas Hellas, κα. Ελισσάβετ Ιουστινιανού αναφέρθηκε στο έργο της οργάνωσης και τη συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Σημείωσε ότι ο ανθρωπισμός είναι υπεράνω νόμων και κανονισμών και σε αυτό το πνεύμα η οργάνωση παρέχει βοήθεια στους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις. Δίνει έμφαση στις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπή διαβίωση προσφύγων και μεταναστών ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας. Η οργάνωση φιλοξένησε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους και προσέφερε περισσότερα από 140.000 γεύματα, ενώ εκτός από τα προγράμματα φιλοξενίας δημιούργησε προγράμματα παροχής ψυχολογικής υποστήριξης σε μετανάστες και πρόσφυγες.
Ο κ. Ahmed Bugri, επί 7 χρόνια συντονιστής στο Ανοικτό Κέντρο Προσφύγων Marsa στη Μάλτα τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν οι αιτίες της μετανάστευσης. Εκτίμησε ότι η ΚΑΠ και οι εμπορικές πολιτικές της Ε.Ε. νεκρώνουν την τοπική αγορά των αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής αυξάνοντας τις ανισότητες και την έλλειψη ευκαιριών στις χώρες αυτές, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετανάστευση. Σχολίασε ότι δεν υπάρχουν νόμιμοι τρόποι μετανάστευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ η επιθυμία για αυτήν παραμένει ισχυρή με αποτέλεσμα να ενισχύεται το κύκλωμα των διακινητών. Συμπέρανε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες ώστε να μειωθούν τα κίνητρα για μετανάστευση. Σχετικά με συμφωνίες, όπως αυτή της Ε.Ε. με την Τουρκία, επεσήμανε ότι θέτουν ένα ηθικό δίλλημα καθώς συγκρατούν τις ροές,ωστόσο περιφερειακές χώρες κάνουν τη «βρώμικη δουλειά της Ένωσης» και ανακηρύσσονται ασφαλείς χώρες που δεν υπάρχει σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή πρόκειται για διεφθαρμένα καθεστώτα και ως αποτέλεσμα υπονομεύονται οι ηθικές αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η Ένωση.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του ΚεΔΕΠΟΔ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Παντελής Σκλιάςδιατύπωσε την άποψη ότι υπάρχει η δυνατότητα συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προσφυγικού και τόνισε ότι αυτή η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ακριβώς για να φέρει στο ίδιο τραπέζι εκπροσώπους του ακαδημαϊκού χώρου, των πολιτικών ινστιτούτων, των ΜΚΟ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η κα. ΡόδηΚράτσα, ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ENoP, ανέφερε ότι το προσφυγικό είναι ένα πολύπλευρο και πολυδιάστατο ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί με μεμονωμένες ενέργειες, αλλά με συνεννόηση και συνεργασία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επισήμανε ότι η Ε.Ε. είναι απαραίτητο να προχωρήσει στον σωστό καταμερισμό των προσφύγων ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε κράτους-μέλους, ενώ τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να εξελιχθούν και να καταφέρουν να αφομοιώσουν στις κοινωνικές τους δομές τους πρόσφυγες.
Η κα. Katharina Patzelt, μέλος του ΔΣ του ENoP και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας EU-Africa Relations (Hanns-Seidel-Stiftung),δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη για τη συνεργασία με το ΚεΔΕΠΟΔ και παρουσίασε συνοπτικά το έργο και τον ρόλο του ENoP για την προώθηση της επικοινωνίας και του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών ιδρυμάτων και των θεσμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε ότι το δίκτυο έχει εγκαίρως ασχοληθεί με τις διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης και έχει κάνει εισηγήσεις πολιτικής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αντίστοιχα PolicyPapers. Έχει δώσει έμφαση στις ευρω-αφρικανικές σχέσεις, αναδεικνύοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν τις αυξημένες προσφυγικές ροές από μια άλλη οπτική, και ως μια ευκαιρία, όχι μόνο ως πρόβλημα.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ και μέλος Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος επεσήμανε τη σημασία διαλόγου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο.Χαρακτήρισε ως εκβιασμό προς την Ε.Ε. τη στάση της Τουρκίας, η οποία δημιουργεί κλίμα καχυποψίας. Εκτίμησε ότι οι εθνικές εκλογές στην Ευρώπη φέτος κινδυνεύουν να βαλτώσουν τη διαδικασία αντιμετώπισης του προσφυγικού.Επισήμανε όμως ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των τοπικών αυτοδιοικήσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ωστόσο αυτή περιορίζεται όταν φτάνει σε κυβερνητικό επίπεδο.
Τα συμπεράσματα της συζήτησης, συνόψισε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Αλέξανδρος Ζαβός και τον συντονισμό έκανε Επιστημονικός Συντονιστής του ΚεΔΕΠΟΔ Δρ. Αντώνης Κλάψης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο The HUB Εvents στο Γκάζι.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση: